"AVAZ" NA LICU MJESTA

Golob: Ovo je za BiH historijska šansa

Prethodnih 20 godina je proces širenja zaustavljan sa tehničkim i administrativnim pitanjima, rekao je Golob

Robert Golob. A. Ovčina

13.3.2023

Premijer Slovenije Robert Golob obratio se medijima nakon sastanka sa predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krištom. 

Na početku, premijer Slovenije se zahvalio na prijatnom dočeku.

Princip solidarnosti

- Hvala na prijatnom dočeku i na prilici da u danas Sarajevu razgovaram s vama i kolegama o tome kako poboljšati evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine. Zašto sam danas tu? Jedna velika promjena se desila u politici Slovenije, a i u vanjskoj politici. U suštini, intenzivirao se princip solidarnosti i političke saradnje jer ćemo samo na takav način doći do privrednog napretka zemalja - rekao je Golob.

Poručio je kako se taj princip posebno treba primijeniti u Bosni i Hercegovini.

- Gdje drugo nego u BiH? Da se ti principi primjene u BiH baš zbog njene prošlosti i upravo zbog toga Slovenija želi stabilnost ovdje, ali i zbog naših privrednih i ekonomskih odnosa gdje Slovenija ulaže u BiH. Naši napori za to su logični i tu nema skrivenih poruka - ističe premijer Slovenije.

Dvije poruke za BiH

Naglasio je kako za sve u Bosni i Hercegovini ima dvije poruke.

- Imam dvije poruke za vas. Prva je da jasno i iskreno kažem da se promijenila atmosfera u Briselu i da je ovo za vas historijska šansa. Prethodnih 20 godina je proces širenja zaustavljan sa tehničkim i administrativnim pitanjima. To je danas postalo političko pitanje i ovaj trenutak treba iskoristiti za napredak BiH na tom putu. Druga poruka je da Slovenija ne želi ne biti prijateljska država na njenom evropskom putu već biti i najveći saveznik. Nudimo svaku pomoć od tehničke pa sve do finansijske na tom putu - poručio je Golob.

Na kraju, premijer Slovenije je također istaknuo kako Slovenija želi nastaviti ulaganja u BiH, naročito u jednom sektoru.

- Za kraj želim reći da smo u ovim razgovorima rekli i svoje mišljenje za ekonomski potencijal BiH i da tu imamo prostora poboljšati sve posebno na prostoru obnovljivih izvora energije i da je Slovenija spremna ulagati u taj dio - zaključio je premijer Slovenije Robert Golob.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.