ZAKLJUČAK SA SJEDNICE

Vlada RS smatra da Ustavni sud BiH djeluje antidejtonski

Oni odluku Ustavnog suda BiH smatraju neprihvatljivom

Sa današnje sjednice Vlade RS. Vlada RS

S. S.

13.3.2023

Vlada RS održala je danas sjednicu gdje je donijela zaključak da odluka Ustavnog suda BiH o državnoj imovini je "podrivanje nadležnosti RS i urušavanje egzistencijalne osnove njenog postojanja".

Oni odluku Ustavnog suda BiH smatraju neprihvatljivom.

- Vlada zadužuje sve institucije izvršne vlasti RS da pri izvršavanju svojih nadležnosti dosljedno poštuju i pridržavaju se Zaključaka Narodne skuštine RS vezanih za informaciju o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH br. 02/1-021-144/20 od 17.02.2020. godine („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 61/20) - navodi se u zaključku.

Donesene brojne preporuke

Osim toga, Vlada entiteta RS donijela je i preporuke Pravobranilaštvu RS i Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko pravne poslove.

- Također, Vlada preporučuje Pravobranilaštvu RS i Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko pravne poslove, da kod svih postupaka u upravnim stvarima vezanim za građevinsko zemljište, poljoprivredno zemljište, šume ili šumsko zemljište, a gdje su stranke u postupcima nosioci svojine javnog prava (RS, jedinica lokalne samouprave, javno preduzeće, javna ustanova ili druge javne službe koji su nosioci svojine javnog prava) sva sporna pitanja rješavaju sporazumno. Vlada RS preporučuje Pravobranilaštvu RS da u skladu sa zakonskim nadležnostima, nastavi preduzimati aktivnosti radi zaštite i ostvarivanja imovinskih prava i interesa zastupanih subjekata, u skladu sa ovim zaključcima - kazali su iz Vlade.

Analiza zakona

Naložili su i  Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS da izvrši sveobuhvatnu analizu Zakona o šumama i Zakona o poljoprivrednom zemljištu i predloži Vladi RS dalje postupanje u ovim oblastima.

- Na današnjoj sjednici, Vlada Republike Srpske zadužila je Generalni sekretarijat Vlade Republike Srpske da, u saradnji sa resornim ministarstvima i akademskom zajednicom, pripremi Informaciju o zaštiti prava i interesa RS povodom djelovanja Ustavnog suda BiH, koja će se dostaviti Narodnoj skupštini RS, na razmatranje. Ovaj zaključak stupa na snagu danom njegovog donošenja - piše u zaključku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.