ZA IZGRADNJU ZATVORA

Vlada RS prepisala na Doboj državnu imovinu

Riječ je oko 300.000 kvadratnih metara za izgradnju zatvora na lokaciji Putnikovo Brdo

Putnikovo Brdo. Screenshot

S. S.

11.3.2023

Vlada RS na jučerašnjoj sjednici prenijela je državno vlasništvo u vlasništvo Grada Doboja.

Riječ je oko 300.000 kvadratnih metara za izgradnju zatvora na lokaciji Putnikovo Brdo. U pitanju je nepokretna vojna imovina nekadašnje JNA, koja je postala državna imovina, a procijenjena vrijednost je oko 220.000 KM.

"U skladu s prostorno-planskom dokumentacijom"

Pravobranilac RS Milimir Govedarica mišljenja je da je grad preuzeo obaveze u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom.

O ovoj temi je govorio i gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, koji je rekao da se na toj lokaciji planira graditi Kazneno popravni zavod.

Pravobranilaštvo BiH je još prije tri godine podnijelo apelaciju Ustavnom sudu BiH u predmetu koji se odnosio na istu temu za prostor Bileće. Riječ je o apelaciji protiv presude Vrhovnog suda RS i rješenja Uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove.

Podnesen zahtjev

Vezano za slučaj u Bileći, u pitanju su bili kasarna, lokalni poligon i strelište „Bilećki borci“, koji su perspektivna vojna imovina BiH.

BiH je nekoliko godina ranije podnijela zahtjev za upisom promjene prava na nekretninama, kako bi se oni upisali u vlasništvo države, te da postoji privremena zabrana raspolaganja državnom imovinom.

Tada je presudom Vrhovni sud RS-a u roku od tri mjeseca obavijesti Ustavni sud BiH o odlukama poduzetim po toj odluci.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.