KO ĆE S KIM U VLAST

Brčanska četvorka danas smjenjuje SDA-ovog gradonačelnika

Zijad Nišić iz SBiH trebao bi zamijeniti Eseda Kadrića

U Brčkom formiran novi probosanski blok. Printscreen

Meliha Smajkic

15.3.2023

Predsjednik Skupštine Distrikta Brčko Siniša Milić za danas je sazvao vanrednu sjednicu Skupštine na čijem će se dnevnom redu naći samo dvije tačke, i to razrješenje dosadašnjeg gradonačelnika te izbor novog gradonačelnika Brčkog.

Smjenu SDA-ovog gradonačelnika Eseda Kadrića pokrenule su stranke SDP, NiP, SBiH i SBB, a imaju podršku i HDZ-a te SNSD-a.

Tri kantona

Kriza unutar dosadašnje vladajuće većine koju su činili SDA, SDP i SBiH, kako smo pisali, nastupila je zbog Kadrićevog poteza, koji je smijenio člana Vlade Nedima Hamzabegovića, inače kadra SBiH. Upravo kadar SBiH Zijad Nišić bi Kadrića trebao zamijeniti na gradonačelničkoj poziciji.

Zanimljivo je da se predsjednik SBiH Semir Efendić nije pojavio na sastanku lidera SDA, DF-a i NES-a u Sarajevu u utorak uvečer na potpisivanju sporazuma o formiranju vlasti u Unsko-sanskom kantonu, ali koji je bio prilika i za razgovore o mogućem preslikavanju novoformirane koalicije u USK na FBiH, čemu teži SDA.

Kadrić: Odlazi s funkcije. Printscreen

Tako su nedugo nakon ovog sastanka krenule špekulacije o tome da Efendić čeka na rasplet situacije u Brčkom.

S druge strane, postizborne vlade imenovane su dosad u tri kantona FBiH Bosanskopodrinjskom, Zeničko-dobojskom i Posavskom. Ni u jednom od ta tri kantona SDA nije dio izvršne vlasti.

Tako se u pojedinim, poput Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog, čeka rasplet situacije na federalnom nivou.

Ne može bez HDZ-a

U HNK se vlast ne može formirati bez HDZ-a BiH, koji imaju 11 zastupnika, koliko ih ima SDA u SBK. U oba kantona je za formiranje vlasti potrebna dvotrećinska većina, odnosno 20 ruku.

I u Tuzlanskom kantonu, gdje većinu čine SDA, DF, SBiH i SD, za formiranje Vlade čekaju rasplet situacije na federalnom nivou.

Dva kantona najavila skupštine

U Kantonu Sarajevo, gdje stranke trojke imaju većinu, za 24. mart sazvana je sjednica Skupštine te je imenovanje Vlade najavljeno u oficijelno predloženom dnevnom redu. U ZHK, gdje HDZ BiH ima 14 od 23 zastupnika, za 20. mart je sazvana sjednica Skupštine na kojoj bi trebala biti potvrđena nova vlada. U Livanjskom kantonu čekaju kompletiranje skupštinskog rukovodstva.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.