RAZMOTRENE MNOGE TAČKE

Održana sjednica Vijeća ministara BiH: Izmjene Zakona o VSTV-u razmatrat će se naknadno

Na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova dana je saglasnost za imenovanje kapetana topničkog broda

Sa današnje sjednice. A. Ovčina

A. O.

16.3.2023

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o prijedlogu za pokretanje procedure pristupanja Bosne i Hercegovine programu Evropske unije „Pravosuđe 2021.-2027. godine“ i zadužilo Ministarstvo pravde da uputi pismo interesa nadležnoj općoj upravi Evropske komisije radi pristupanja ovom programu.

Pristupanje Bosne i Hercegovine ovom programu omogućilo bi unaprijeđenje i ubrzanje provođenja ključnih reformi u sektoru pravde u BiH, a što bi stvorilo uvjete za ubrzanje procesa evropskih integracija. Istovremeno, otvorila bi se i mogućnost unaprijeđenja pravosudne saradnje nadležnih institucija BiH i zemalja članica EU-a.

Planiranje finansijskih sredstava 

Za provođenje ovog programa zaduženo je Ministarstvo pravde BiH, koje vrši poslove koordinacije, u saradnji s drugim nadležnim institucijama koje su kontakt-tačke u entitetima i Brčko distriktu BiH.

Također, Ministarstvo pravde BiH će, u saradnji s Direkcijom za evropske integracije, iz pretpristupnih fondova planirati finansijska sredstva doprinosa za učestvovanje BiH u programu EU-a „Pravosuđe 2021. – 2027. godine“.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Direkcije za evropske integracije, donijelo je Odluku o izmjenama i dopuni Odluke o postupku usklađivanja zakonodavstva Bosne i Hercegovine s pravnom stečevinom Evropske unije.

Cilj odluke 

Cilj odluke je unaprijediti proces usklađivanja zakonodavstva i prilagoditi ga stepenu pristupanja EU-u, nakon što je BiH dobila status kandidata.

Na taj se način želi omogućiti veća transparentnost postupka usklađivanja zakonodavstva i informiranja javnosti te ova odluka uskladiti s izmjenama i dopunama Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine.

Vijeće ministara BiH razmatrat će naknadno prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), о sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora te o vanjskim poslovima Bosne i Hercegovine.

U međuvremenu će se obaviti političkih konzultacije, kako bi se na sjednici Vijeća ministara BiH jednoglasno utvrdili ovi prijedlozi zakona i na taj način omogućilo njihovo usvajanje u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Na sjednici je utvrđen Prijedlog za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju o saradnji u području turizma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Arapske Republike Egipat.

Niz aktivnosti 

Memorandumom se planira niz aktivnosti koje će biti provedene radi povećanja turističkog prometa i olakšanja putnih aranžmana dvije zemlje. Te aktivnosti uključuju poticanje turističkih i putničkih agencija u obje zemlje dа organiziraju turističke programe, da zajednički organiziraju seminare, sajmove, festivale, izložbe, razmjenu informacija i eksperata u oblasti turizma, kao i da razmotre mogućnosti zajedničke saradnje za investiranje u sektor turizma.

Za provođenje ovog memoranduma bit će formirana zajednička radna skupina za turizam.

Prijedlog za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju o saradnji u oblasti turizma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Arapske Republike Egipat bit će dostavljen Predsjedništvu Bosne i Hercegovine na dalje postupanje, a za bh. potpisnika predložen je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, donijelo je Odluku o uspostavi Programa olakšica u civilnom zračnom prometu Bosne i Hercegovine, kojim se olakšava obavljanje međunarodnog javnog avioprijevoza u BiH i ubrzava protok putnika, prtljaga, robe i pošte.

Donošenjem ove odluke omogućava se mjerodavnim institucijama usklađivanje s međunarodnim standardima, koji su u zakonodavstvo BiH inkorporirani putem zakona i podzakonskih akata.

Istovremeno se omogućava uspostavljanje učinkovite koordinacije između institucija koje čine sistem olakšica u Bosni i Hercegovini, kao što su državna tijela, organizacije, pravne osobe, operatori aerodroma, avioprijevoznici i drugi subjekti koji učestvuju u njegovom provođenju.

Usvojena informacija Ministarstva pravde

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva pravde o izradi Nacrta strategije za reformu sektora pravde u Bosni i Hercegovini, akcijskog plana i indikatora provođenja.

Informaciju prati set zaključaka usmjerenih na jačanje komunikacije i saradnje s nadležnim entitetskim ministarstvima kako bi se nastavile aktivnosti na izradi ove strategije i ponovno aktivirao rad Radne skupine zadužene za njezinu izradu, koji je u zastoju od 2021. godine.

Očekuje se da državni ministar pravde prijedlog strategije za reformu sektora pravde u BiH i akcijskog plana početkom juna 2023. godine uputi Vijeću ministara BiH, Federalnom ministarstvu pravde, Ministarstvu pravde RS i Pravosudnom vijeću Brčko distrikta BiH, s ciljem usvajanja na sjednicama Vijeća ministara BiH, vlada Federacije BiH i RS i Pravosudnog vijeća Brčko distrikta BiH.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Pravobranilaštva BiH o pokrenutom arbitražnom postupku tužioca Pramod Mital (Mittal) i drugi protiv Bosne i Hercegovine u skladu s arbitražnim pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovinsko pravo („UNICITRAL“ pravila).

Vijeće ministara BiH pozvalo je vlade Federacije BiH i Tuzlanskog kantona da se odmah aktivno uključe i poduzmu potrebne aktivnosti zajedno s Pravobranilaštvom BiH radi zaštite pravnog i finasijskog interesa.

Poduzete nužne radnje

Pravobranilaštvo BiH ovlašteno je i zaduženo da pripremi prijedlog sporazuma o međusobnim pravima i obvezama, po uzoru na ranije potpisane sporazume u vezi s arbitražnim postupcima, i dostavi ga vladama Federacije i Tuzlanskog kantona na potpisivanje, uz prethodnu saglasnost Vijeća ministara BiH.

Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine poduzelo je sve nužne radnje kako bi u ovoj fazi postupka bila maksimalno zaštićena imovina i imovinski interesi Bosne i Hercegovine, uključujući i ranije informiranje vlada Federacije BiH i Tuzlanskog kantona.

Riječ je arbitražnom sporu koji su pokrenuli tužitelji Pramod Mital, Sangeta Mital (Sangeeta), Vartika Mital, Širsti Mital (Shristi) i Divješ Mital (Divyesh) protiv tužene Bosne i Hercegovine, u vezi s ulaganjem tužioca u poduzeće Global Ispat Koksnu Industriju Lukavac i radnjama nadležnih vlasti Tuzlanskog kantona za koje tužioci ističu da su u suprotnosti s odredbama Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Indije о unaprijeđenju i zаštiti investicija.

U navedenoj obavijesti tužioci nisu naveli vrijednost odštetnog zahtjeva protiv Bosne i Hercegovine već je njegovo preciziranje ostavljeno zа nastavak postupka.

Saglasnost za imenovanje

Na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova dana je saglasnost za imenovanje kapetana topničkog broda Zbignieva Romanovskog (Zbigniewa Romanowskog) na dužnost vojnog, pomorskog i zrakoplovnog atašea Republike Poljske za Bosnu i Hercegovini, sa sjedištem u Zagrebu.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.