OPOZIV PETROVIĆA

Božić: Pustiti ljude da glasaju

Ne može biti opstrukcija i sprečavanja izbornog procesa, a da se na njih ne reaguje, kaže ona

Dijana Savić Božić. Bijeljina.org

SRNA

19.3.2023

Predsjednica Komisije za sprovođenje opoziva gradonačelnika Bijeljine Dijana Savić Božić još jednom je gradonačelniku Bijeljine Ljubiši Petroviću i političkim subjektima uputila apel da puste ljude da glasaju na današnjem referendumu.

- Ne možemo doći u situaciju da pozivate javno građane da glasaju i onda im to ne dozvoljavate. Dozvolite da se izborni proces završi onako kako je to zakon propisao, a ne onako kako vi želite - poručila je Božić gradonačelniku i istakla da se svako ometanje izbornog procesa mora procesuirati.

Postoje prijave

Prema njenim riječima, Komisija za sprovođenje opoziva ima prijava i procesuiranja, razrješavanja predsjednika i članova biračkih odbora, udaljavanja sa biračkih mjesta i to se rješava.

- Ne može biti opstrukcija i sprečavanja izbornog procesa, a da se na njih ne reaguje. Sve je dokumentovano i od nadležnih organa i Komisije i po tome će se postupiti. Onaj ko ne poštuje zakon on će odgovarati - istakla je Božić i dodala da garantuje da će se postupak opoziva sprovesti u skladu sa zakonom, što je i obaveza Komisije na čijem je čelu.

Ona je ponovila da je gradonačelnik javno pozvao građane i političke subjekte da, ukoliko kutije na biračkim mjestima ne budu okrenute na način kako on misli da treba, postupak sprovođenja opoziva ne treba dozvoliti.

- Ovo je javno izrečena riječ, javno poziva na sprečavanje izbora, to je dokumentovano i prijavljeno. Gradonačelnik kao nosilac izvršne vlasti treba da radi baš suprotno i da se pridržava zakona, kako on često spominje - rekla je Božić.

Prema njenim riječima, gradonačelnik bi trebao i da Komisiji omogući finansijska, materijalna i sva druga sredstva, što je ovoj Komisiji onemogućeno.

Isti problemi

Božić je više puta pojasnila da se postupak opoziva sprovodi isključivo po Izbornom zakonu RS i Pravilniku o načinu sprovođenja opoziva i da nije riječ o opštim ili lokalnim izborima kada se primjenjuje Izborni zakon BiH.

- Mi i dalje imamo iste probleme, pozivanje na društvenim mrežama za ometanje rada biračkih odbora i sprečavanje samog toka, na način da se ne primjenjuju Izborni zakon RS i Pravilnik o načinu sprovođenja opoziva - istakla je Božić.

Građani Bijeljine danas se na referendumu izjašnjavaju da li su za opoziv gradonačelnika Ljubiše Petrovića, a pravo glasa ima oko 112.000 birača.

Referendum u Bijeljini je prvi koji se održava u skladu sa novim Pravilnikom o sprovođenju opoziva koji je krajem prošle godine donesen u Narodnoj skupštini RS.

Opoziv gradonačelnika, koji je iz SDS-a, pokrenulo je 25 odbornika Skupštine grada 8. februara, a podržava ga široka Narodna koalicija "Pokrenimo Bijeljinu", predvođena SNSD-om.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.