STRAH OČIJU NEMA

Lider SDA više ne može sakriti nervozu: Bakir i Sebija se boje procesuiranja

Crna lista se polako približava samom vrhu SDA, jer su iznad Osmice još samo Izetbegovići

Sebija i Bakir Izetbegović: Teška vremena za dinastiju, svi im krivi, čak i stranci. Avaz

Danijal Hadzovic

20.3.2023

Izetbegoviću, očigledno, nije lako posljednjih dana. Uostalom, njegov fizički izgled u subotu nakon sjednice Glavnog odbora SDA, gdje izgleda kao da je preko noći 10 godina ostario, zabrinuti pogledi u pod i nervozne reakcije, dovoljno govore.

Strah u očima

Zbog čega ga posebno nervoza hvata, Izetbegović je pokazao na pitanje novinarke FACE televizije - da li misli da će i on završiti na crnoj listi SAD.

Ovo pitanje je predsjednik SDA nazvao „uvredljivim“, odgovarajući kontrapitanjem: „Šta ako jednog dana Vas optuže za lopovluk, za nešto?“

Međutim, kontrolu je potpuno izgubio nakon što mu je dirnula u „slabu tačku“, njegovu gospodaricu Sebiju, pitajući šta će se desiti ako dođe do njenog hapšenja zbog falsificirane diplome.

- Prije će uhapsiti Vas nego Sebiju - prijeteći je odbrusio Izetbegović.

Izetbegovićev defanzivni stav, gdje na pitanje o mogućim hapšenjima odgovara protupitanjem „a šta ako Vas uhapse“, otkriva dvije stvari.

Prva je da bi Izetbegović, očajan i satjeran u kut, očito sada najradije hapsio svoje kritičare, političke protivnike i neposlušne novinare, kao što je to odavno već počeo činiti njegov mentor u Ankari.

Na njegovu žalost, za razliku od novinara, Izetbegović i njegova supruga itekako imaju razloga da strahuju od crnih lista i hapšenja.

Ispaljivanje nebuloza

Univerzitet u Sarajevu poništio je njegovoj supruzi zvanje magistra, nakon što mjesecima nije uspjela dostaviti diplomu (za koju je kasnije priznala da nikada nije ni izrađena), a Medicinski fakultet iz Zagreba potvrdio je da ne postoji nikakva evidencija da je ispite kod njih i polagala (a imala ih je upisane u indeks). Njegov premijer Fadil Novalić na optuženičkoj je klupi za respiratorni kriminal. Također je zbog korupcije i kriminala na crnoj listi SAD.

Na crnoj listi je i njegov udarni kadar za „završavanje“ poslova - Asim Sarajlić, protiv kojeg su, također, aktivne i krivične istrage. A od prošle sedmice crnolistaš je i Osman Mehmedagić Osmica, bivši direktor OSA-e koji je upravo bio desna ruka bračnog para za odrađivanje najvažnijih poslova za njihove političke interese.

Drugim riječima, crna lista se polako približava samom vrhu SDA, jer su iznad Osmice još samo Izetbegovići.

Njihova kula od karata se raspada: izgubili su Predsjedništvo, Sarajevo, Vijeće ministara, OSA-u, a posljednja nada im je da će nekako blokirati uspostavu nove vlasti u FBiH. Istovremeno, optužbe za kriminal, korupciju i zloupotrebu javnih resursa u stranačke svrhe na stolu su najviše instance na planeti - vlade Sjedinjenih Američkih Država.

 Kafanske priče

S obzirom na to da Izetbegović tvrdi da funkcioneri SDA na crnu listu SAD dospijevaju na osnovu „kafanskih priča“, podsjetimo ukratko na neke od tih „kafanskih priča“ koje su tema i Tužilaštva u BiH: afere „Respiratori“ i „Asim“, falsificiranje diploma (Mehmedagić i Izetbegović), zloupotreba podataka „BH Telecoma“, spaljivanje dokumentacije OSA-e u „Natronu“, aplikacija Sky...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.