SDP BIO ZA MEHMEDOVIĆA

Nije izabran predsjednik Komisije za nadzor nad radom OSA-e: Cvitanoviću falio jedan bošnjački glas

U nekim medijima su se pojavile informacije da je došlo do tenzija na sjednici, a Cvitanović je negirao te navode

Ilija Cvitanović: Falio mi je jedan bošnjački glas. Fena

20.3.2023

Na konstituirajućoj sjednici delegat Ilija Cvitanović (HDZ 1990) nije izabran za predsjednika Komisije za nadzor nad radom OSA-e uprkos koalicionom dogovoru.

Razlog je to što se na sjednici Komisije nije pojavio delegat Kemal Ademović (NiP), a da bi neko bio izabran na ovu funkciju, mora dobiti podršku bar jednog člana Komisije iz reda svakog naroda.

Četiri osobe koje ispunjavaju uslove

Podsjećamo, procedura je takva da predsjednik ove Komisije može biti samo osoba koja je iz opozicione stranke, a da se u Komisiji nalaze samo četiri osobe koje ispunjavaju taj uslov: Ilija Cvitanović, Darko Babalj (SDS), Šemsudin Mehmedović (SDA) i Safet Softić (SDA).

Albin Muslić (SDP) je predložio Šemsudina Mehmedovića za mjesto predsjednika, dok je drugi prijedlog bio Ilija Cvitanović. Ilija Cvitanović je dobio šest glasova, a Šemsudin Mehmedović dva glasa, ali Cvitanović nije mogao biti izabran zbog toga što nije imao glasove Bošnjaka, saznaje "Avaz".

Netačne informacije

U nekim medijima su se pojavile informacije da je došlo do tenzija na sjednici, pa smo tim povodom kontaktirali Iliju Cvitanovića, koji je negirao te navode.

- Nije formirana Komisija za nadzor nad radom OSA-e, jer ja kao pripadnik opozicije na nivou Parlamentarne skupštine BiH nisam dobio podršku niti jednog predstavnika bošnjačkog naroda iz SDA i SDP-a. Bit će nastavak sjednice, pa ćemo vidjeti kako će to sve skupa završiti – rekao je Cvitanović za portal „Avaza“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.