BRISEL

Krišto se sastala sa Ursulom fon der Lejen

Predsjednica Evropske komisije Fonder Lejen izrazila je zadovoljstvo dinamikom provođenja reformi

Borjana Krišto i Ursula fon der Lejen. Vijeće ministara BiH

H. J. I.

21.3.2023

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je danas u Briselu sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lejen (Von der Leyen) o saradnji institucija BiH sa Evropskom komisijom.

14 ključnih prioriteta

Predsjedavajuća Krišto informirala je predsjednicu Evropske komisije o prioritetima rada Vijeća ministara BiH u narednom periodu. Istaknula je da nastavak reformi i ispunjavanje 14 ključnih prioriteta za napredak na evropskom putu ostaju u fokusu rada institucija BiH. Dodala je da je Vijeće ministara BiH već utvrdilo Nacrt budžeta za 2023. godinu, čime se osigurava stabilnost institucija i provođenje planiranih reformskih aktivnosti, te usvojilo niz drugih bitnih dokumenata iz evropske agende.

Predsjednica Evropske komisije Fonder Lejen izrazila je zadovoljstvo dinamikom provođenja reformi, a posebno 14 ključnih prioriteta i programa koji se odnose na socio-ekonomska pitanja.

Predsjedavajuća Krišto rekla je da, usljed složenosti političkog sistema u BiH, napredak na evropskom putu zahtijeva dosta strpljenja, kompromisa i konsenzus različitih nivoa vlasti u BiH, te da je za cijeli proces ključna podrška evropskih institucija. Istaknula je značaj rješavanja mnogih unutarnjih pitanja u BiH za nastavak procesa integracija, od kojih je najznačajnija izmjena izbornog zakona, kako bi se konstitutivni narodi doveli u jednakopravan položaj i relaksirali politički odnosi, te akteri fokusirali na ebropska pitanja.

BiH Može računati na svu potrebnu pomoć EU

Fon der Lejen je naglasila da Bosna i Hercegovina može računati na svu potrebnu pomoć Evropske unije na svom evropskom putu. Najavila je da planira posjetiti Bosnu i Hercegovinu krajem godine u okviru posjete Zapadnom Balkanu i tom prigodom ponovno se susresti s predsjedavajućom Krišto. Rekla je da se već iz postignutog jasno vidi da je EU bila u pravu kad je BiH ukazala povjerenje, dodijelivši joj kandidatski status. Naglasila je da Bosna i Hercegovina mora iskoristiti ovaj trenutak kako bi ubrzala svoj integracijski proces.

Predsjedavajuća Krišto je izrazila zadovoljstvo saradnjom institucija BiH s Evropskom komisijom i naglasila da će rad Vijeća ministara BiH biti usmjeren na poboljšanje prohodnosti zajedničkih projekata. Izrazila je zahvalnost predsjednici Fon der Lejen i Evropskoj komisiji na kontinuiranoj i snažnoj podršci Bosni i Hercegovini, posebno na tehničkoj podršci u reformi javne uprave, pravosudnog sistema i infrastrukturnim projektima u oblasti prometa i energetike. Dodala je da je Evropska komisija najznačajniji partner, ne samo Bosne i Hercegovine, već svih država regije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.