IZVJEŠTAJ ZA 2022. GODINU

SAD osudile političare zbog govora mržnje uoči Povorke ponosa

Istaknuti član SDA i bivši ministar u Kantonu Sarajevo, Faruk Kapidžić, uporedio je Povorku ponosa sa opsadom Sarajeva 1992-1995, navode

State Department objavio godišnji izvještaj. Printscreen

H. J. I.

21.3.2023

Američki State Department objavio je godišnji izvještaj o praksi ljudskih prava za 2022. godinu, a u posebnom dijelu konkretno su su se osvrnuli na Bosnu i Hercegovinu. U izvještaju, između ostalog, spominju se i pojedini političari i njihov stav po pitanju ljudskih sloboda.

Nasilje nad LGBTQI+ osobama

U šestom odjeljku izvještaja imenovanom pod "Diskriminacija i društvene zloupotrebe", između ostalog, spominju se i djela nasilja, kriminalizacije i druge zloupotrebe na osnovu seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili izražavanja, ili spolnih karakteristika.

U izvještaju, State Department je napisao da je tokom 2022. godine u BiH "nasilje nad LGBTQI+ osobama bilo široko rasprostranjeno". Dodaje se kako je, uprkos prijavljenom napretku, krivično gonjenje napada i drugih zločina počinjenih nad LGBTQI+ osobama generalno ostalo "odloženo i neadekvatno."

Nadalje, navodi se kako su neke političke stranke iskoristile Povorku ponosa u junu kako bi istakle svoje anti-LGBTQI+ stavove, promovirajući dodatni online govor mržnje.

U tom kontekstu, State Department spominje lidera NiP-a Elmedina Konakovića i Faruka Kapidžića, istaknutog člana SDA i bivšeg ministra u Kantonu Sarajevo.

- Član vladajuće koalicije Narod i pravda (NiP) u Vladi Kantona Sarajevo, kao i najveća bošnjačka etnonacionalistička stranka SDA, javno su se protivili Maršu ponosa. Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković objavio je na svom privatnom Facebook profilu u jutarnjim satima Povorke ponosa da ne podržava takvu "promociju seksualnosti" - navodi se u izvještaju.

Kapidžić uporedio Povorku ponosa sa opsadom Sarajeva

Što se tiče Kapidžića, State Department je citirao njegove navode da je zatvaranje nekih od glavnih saobraćajnica u Sarajevu na dan Povorke ponosa "napad na prava i dostojanstvo građana Sarajeva".

- Iz ogranka SDA u Sarajevu navode da su zatvaranje saobraćajnica zbog Povorke ponosa "napad na prava i dostojanstvo građana Sarajeva". Istaknuti član SDA i bivši ministar u Kantonu Sarajevo, Faruk Kapidžić, uporedio je Povorku ponosa sa opsadom Sarajeva 1992-1995, izazvavši negativne reakcije građana koji su proživjeli opsadu - napisali su.

Osim sadržaja u ovom odjeljku, State Department je u svoj godišnji izvještaj uvrstio i rad Tužilaštva BiH, slobodu medija i ophođenje političara prema novinarima, slobodu učešća u političkom procesu, korupciju i nedostatak transparentnosti u vladi te stav vlade prema međunarodnoj i nevladinoj istrazi navodnih zloupotreba ljudskih prava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.