OGLASILA SE NA TWITTERU

Dalija Konaković objavila zastrašujuće prijetnje, uvrede i kletve

Direktne kletve za mrtvorođenče namjerno preskačem, odbijam prihvatiti da to neko može napisati, navela je

Dalija i Elmedin Konaković. Facebook

H. J. I.

22.3.2023

Dalija Hasanbegović-Konaković, novinarka AlJazeere Balkans i supruga ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića, već nekoliko godina vodi borbu protiv cyber nasilja i govora mržnje na društvenim mrežama. 

Još od 2019. godine, Hasanbegović-Konaković naglašava da je na meti orkestriranih napada, no ovakvi izljevi mržnje i prijetnji postali su posebno zastrašujući nakon što je nedavno saopćila da ona i suprug očekuju drugo dijete.

"Digitalna patriotska brigada"

U tvitu s kojim je novinarka Hasanbegović-Konaković odlučila istupiti danas vidljivi su prikazi poruka ostavljenih ispod njenih objava na društvenim mrežama, ili upućenih njoj direktno putem određenih sredstava komunikacije.

- Kažu da su "digitalna patriotska brigada". Znamo već ko ovo podstiče, kreira i ko podržava. Oprostite zbog vulgarnosti. Dio "albuma lijepih želja" koje od njih dobijam zadnji mjesec. Direktne kletve za mrtvorođenče namjerno preskačem, odbijam prihvatiti da to neko može napisati - navela je, uz objavu fotografije na kojoj je sadržan cijeli niz sramotnih i zastrašujućih poruka.

Među onima koji su ovakve uvrede ostavljali, bez da sakriju stvarni identitet, ponovo je i Jasmin Mulahusić, protiv kojeg se već vodi istraga zbog istog problema.

Hasanbegović-Konaković je nešto ranije ovog mjeseca istupila s radosnom viješću da će u njihovu porodicu stići još jedna djevojčica, pa su posebno uznemirujuće one prijetnje i uvrede u kojima se nije preskočilo čak ni nerođeno dijete.

Smišljena agenda

- Ja sam na meti grupe lažnih i pravih profila koji orkestrirano i organizovano, sa smišljenom agendom, pokušavaju lažima i konstrukcijama da me diskredituju, unište reputaciju, ili u najgorem slučaju – da treću osobu izazovu da me napadne. Sve je uredno prijavljeno Tužilaštvu Kantona Sarajevo. Moj slučaj duže od tri i pol godine stoji u njihovim ladicama. Napadi ne prestaju ni do današnjeg dana, a uključuju i moju širu porodicu - saopćila je nedavno Hasanbegović-Konaković za platformu "Safe Journalists", posvećenu sigurnosti medijskih radnika.

Upozorila je da se o ovakvoj društvenoj anomaliji nipošto ne smije šutiti, te da bi morala biti mnogo brže sankcionisana nego što se to čini u praksi.

Podsjetimo, krajem februara ove godine i Upravni odbor Udruženja BH novinari izrazio je zabrinutost zbog sve većeg broja prijava Udruženju i njihovoj Liniji za pomoć novinarima u vezi s verbalnim i online napadima na novinare i novinarke, širenjem govora mržnje protiv novinara/ki i medija putem društvenih mreža, prijetnjama smrću i fizičkim nasiljem te ugrožavanjem slobode medija od policijskih institucija i pravosudnih organa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.