SARAJEVO

Predstavnici izvršne vlasti u BiH i AmCham BiH razgovarali o izazovima za bh. privredu

Zadovoljstvo je što danas imamo mogućnost da sarađujemo sa Vijećem ministara, kazao je Hamzić

Krišto i Marfi: Tokom današnjeg susreta  - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
A. O.

29.3.2023

Predstavnici izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini i Američke trgovinske komore u BiH (AmCham BiH) danas su u Parlamentarnoj skupštini BiH, na događaju „Javno privatni dijalog:AmCham government 2 Business Talks“, govorili o oktuelnim temama u vezi s bh. privredom.

Također, učesnici su govorili o najvažnijim pitanjima i izazovima koji očekuju novi saziv Vijeća ministara BiH u procesu ubrzanja ekonomskog razvoja i rasta domaće privrede. Bilo je riječi i o cyber sigurnosti, digitalizaciji, te nacionalnoj fiskalnoj politici.

Mogućnost saradnje 

Generalni sekretar AmCham BiH Nedim Hamzić istaknuo je da ta komora kontinuirano radi na poboljšanju privrednog i poslovnog ambijenta u BiH.

- Zadovoljstvo je što danas imamo mogućnost da sarađujemo sa Vijećem ministara. Naš posao, kao poslovne zajednice, je da postavljamo pitanja i otvaramo teme koje su bitne za BiH i da tražimo poboljšanja u zakonodavnim okvirima koji su u vezi s Vijećem ministara. Rješenja je mnogo na našem stolu i mi ćemo nastaviti da nominujemo teme prema Vijeću ministara. Ne smijemo dozvoliti da BiH kaska za zemljama regiona i drugim evropskim zemljama – kazao je Hamzić.

Neke od tema događaja pored digitalizacije i cyber sigurnosti su i modernizacija zdravstva,te pronalaženje rješenja za lakši rad međunarodnih kompanija u BiH.

Ekonomski izazovi 

Ambasador SAD-a u BiH Majkl Dž. Marfi (Michael J. Murphy) naglašava da se BiH suočava sa brojnim ekonomskim izazovima, visokom stopom nezaposlenosti, odlaskom mladih ljudi iz zemlje, dok su stope ekonomskog rasta niske pogotovo u poređenju s drugim zemljama regiona.  Također, kako dodaje, zemlja nije privlačna ni za legitimna strana ulaganja u mjeri u kojoj bi trebala biti.

- Predugo su politički čelnici zemlje svoje vrijeme i energiju usmjeravali ka neproduktivnim i etno-nacionalističkim svađama ili ostvarivanju vlastitih interesa, umjesto da kreiraju politike potrebne za generisanje snažnog privrednog rasta i stvaranja sveobuhvatnog prosperiteta za građane BiH. Vrijeme je da se BiH posveti ekonomskim reformama, kao i onima u oblasti vladavine prava – izjavio je Marfi.

Napominje da članice Američke trgovinske komore, kao i mnoge druge u privatnom sektoru, imaju iskustvo u kreiranju radnih mjesta, osposobljavanju i mentorstvu mladih ljudi, a spremne su da se, u saradnji sa izvršnom vlasti u BiH, „uhvate u koštac“ s navedenim problemima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.