FORMIRANJE VLADE FBIH

SDP popustio oko Mijatovića, ali Ogrešević ne odustaje od varalice Kljake

Jučer je i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić uputio dopis predsjedniku NES-a Nerminu Ogreševiću u kojem je zatražio da varalicu Kljaku povuče

Facebook

Danijal Hadzovic

30.3.2023

Rukovodstvo SDP-a BiH danas je donijelo konačnu odluku o rasporedu kadrova u novoj Vladi FBiH.

Hopovac na čelu MUP-a

Velike kontroverze izazvalo je imenovanje Vojina Mijatovića u ime ove stranke za ministra unutrašnjih poslova. Zbog protesta je odlučeno da Vojin Mijatović neće biti ministar unutrašnjih poslova FBiH, ali da on bude ministar obrta i razvoja FBiH. Tačnije, obavljena je rokada.

Poziciju ministra unutrašnjih poslova Federacije tako će preuzeti Almin Hopovac, dok bi Ministarstvo obrazovanja trebao voditi  Vedran Lakić iz Tuzle, prethodno nominiran za ministra obrta.

Prema ranijem dogovoru, Nerin Dizdar ostaje na poziciji ministra za izbjeglice i raseljena lica.

Najveće protivljenje imenovanju Vojina Mijatovića imali su iz Stranke za BiH i NES-a. S druge strane, iz SDP-a su se usprotivili imenovanju Anela Kljake, mostarske varalice, za ministra trgovine.

Ogrešević na potezu

Kljako je, podsjetimo, 2020. godine izbačen iz SBB-a nakon što je učestvovao u izbornoj krađi u kojoj je više od 1.000 tuđih glasova pripisao sebi, zbog čega je protiv njega i CIK podnio krivičnu prijavu, ali je Tužilaštvo HNK povuklo potpis.

Jučer je i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić uputio dopis predsjedniku NES-a Nerminu Ogreševiću u kojem je zatražio da varalicu Kljaku povuče kao kandidata za ministra.

S obzirom na to da je SDP povukao ručnu i ispoštovao svoj dio dogovore glede Vojina Mijatovića, očekivalo se da će i NES ispoštovati svoj dogovor.

Ogrešević, međutim, i dalje ne odustaje od svoje varalice. Presdsjednik NES-a danas je poslao pismo predsjedniku SDP-a Nerminu Nikšiću u kojem mu je poručio da Kljako ostaje.

- Kako protiv Anela Kljake, pred sudovima na području Bosne i Hercegovine, nije podignuta optužnica koja je stupila na pravnu snagu, odnosno nije potvrđena optužnica, a niti je izrečena osuđujuća presuda za krivično djelo sa propisanom kaznom zatvora do 5 (pet) godina ili novčanom kaznom kao glavnom kaznom...  želimo Vas obavijestiti da su Vaše tvrdnje neosnovane, te da nema niti jedan valjan razlog da izvršimo izmjenu kandidata za ministra trgovine u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine - napisao je Ogrešević u pismu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.