PREDSJEDNIK SDP-A

Nikšić otkrio: Vladajuća većina, ipak, pristala na Anela Kljaku

Opcija je bila da ja blokiram imenovanje Vlade zbog jednog rješenja kada smo došli do kraja ili da progutam to i da to rješavamo u hodu, rekao je

Nermin Nikšić. A. Ovčina

30.3.2023

Lider SDP-a Nermin Nikšić, nakon sastanka vladajuće koalicije u Istočnom Sarajevu, obratio se medijima. On je pojasnio da će održati sastanak s predstavnicima Evropske unije, kako bi se izrazila želja za saradnjom, a s druge strane vidjelo šta Evropska unija očekuje.

Upitan da li predstavlja problem prekid saradnje Milorada Dodika s SAD i Velikom Britanijom, on kaže:

- Vidite da funkcioniše i koalicija i država i da sarađujemo s međunarodnom zajednicom. BiH je međunarodno-pravni subjekt, Vijeće ministara sarađuje, Predsjedništvo sarađuje, ministar vanjskih poslova sarađuje – rekao je Nikšić.

O Vladi FBiH

Upitan o Vladi Federacije, gdje su Vojin Mijatović i Almin Hopovac napravili rokadu za ministarstva.

- Personalno su ista rješenja. Malo smo ispunili želje nekih ministara. Vojin Mijatović nije bio presretan tim rješenjem da bude ministar unutrašnjih poslova, pa smo zarotirali. Imali smo i stavove partnera, ali ne mislim da su ti partneri svojim ponašanjem zaslužili da ispoštujemo njihove želje i rješenja. Mi smo taj dio završili i iskomunicirali smo dio sa NES-om – kazao je.

Finalna imena

Istakao je da su o toj temi razgovarali Elmedin Konaković, Dragan Čović i on.

- Imamo sada dva izbora: Da ja blokiram imenovanje Vlade zbog jednog rješenja (Anela Kljake) kada smo došli do kraja ili da progutam to i da to rješavamo u hodu. Partneri misle da trebamo nastaviti u hodu rješavati – poručio je.

On je kazao da su predloženi ministri finalna imena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.