TRADICIONALNA KUHINJA

Suho meso u top 20 najbolje ocijenjenih mesnih proizvoda

Na početku liste, tačnije prva tri mjesta zauzeli su vrste šunke iz Španije pod nazivom jamon

Deveto i deseto mjesto zauzeli su slavonski i baranjski kulen. Printscreen

E. A.

30.3.2023

Objavljena je lista 50 najbolje ocijenjenih mesnih proizvoda na Web stranica Taste Atlas, a suho meso našlo se listi i to čak na 11. mjestu.

Na početku liste, tačnije prva tri mjesta zauzeli su vrste šunke iz Španije pod nazivom jamon.  Četvrto, peto, šesto i sedmo mjesto zauzele su vrste pršuta iz Italije.

Zatim, deveto i deseto mjesto zauzeli su slavonski i baranjski kulen iz Hrvatske s prosječnom ocjenom 4,6. Istu ocjenu imalo je i suho meso kao tradicionalni bosanskohercegovački proizvod.

Suho meso je bosanski specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem. Printscreen

- Suho meso je bosanski specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem goveđeg mesa na hrastovoj vatri. Meso ne smije biti presuho, a potrebna je posebna vještina i znanje kako bi se jelo pravilno napravilo - opisali su na ovoj web stranici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.