VATIKAN

Velika čast: Krišto kod pape Franje

Papa Franjo je naglasio da su tolerancija, međusobno razumijevanje i saradnja temelj svakog društva u cilju mirnog zajedničkog suživota i stabilnosti

Sa održanog sastanka - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
H. J. I.

3.4.2023

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto danas boravi u službenoj posjeti Svetoj Stolici u Vatikanu. Posjetu je započela općom audijencijom kod Svetoga Oca, pape Franje. 

Predsjedavajuća Krišto je posebno izrazila veliku čast što je Sveti Otac primio njeno izaslanstvo u Velikoj sedmici, kad papa Franjo vodi katoličke obrede uoči najvažnijeg kršćanskog blagdana Uskrsa.

Duh zajedništva i bratske ljubavi

Također je izrazila neizmjernu čast na prigodi za audijencijom te je papi Franju čestitala na desetoj godišnjici pontifikata.

Predsjedavajuća Krišto je istakla da papa Franjo svojim riječima, poticajima i gestama potiče i hrabri duh zajedništva i bratske ljubavi koji je od posebne važnosti za sve vjerske i nacionalne zajednice u BiH.

Prisjetila se Papine posjete Bosni i Hercegovini 2015., kad je papa Franjo istaknuo da su važna tolerancija, dijalog i saradnja među različitim narodima i religijama u svrhu općega dobra. Upravo u tom ozračju predsjedavajuća Krišto je izrazila uvjerenje da će se i u periodu koje slijedi nastaviti angažman Svete Stolice u korist pomirbe, dijaloga i međusobnog povjerenja u regiji, kao i podrške evropskim integracijama Bosne i Hercegovine.

Papa Franjo je naglasio da su tolerancija, međusobno razumijevanje i saradnja temelj svakog društva u cilju mirnog zajedničkog suživota i stabilnosti. Ove vrijednosti su zajedničke za sve ljude.

Integriranje BiH u EU

Predsjedavajuća je kazala da je novi saziv Vijeća ministara već učinio značajne iskorake te da će nastaviti s daljnjim predanim radom kako bi u periodu koji slijedi načinili značajne pomake kada je u pitanju nastavak reformskog procesa, kao što su ispunjenje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, na putu priključenja Evropskoj uniji.

Integriranje BiH u EU ostaje naš strateški i prioritetni cilj, istaknula je Krišto, koja je dodala da ostaje nedvojbeno opredijeljena za daljnje unapređenje političkog dijaloga, vođenje dobrosusjedskih odnosa, a sve u cilju mirnog suživota, stabilnosti i ekonomskog prosperiteta u korist svih naroda u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajuća je također navela da je podrška Svete Stolice na evropskom putu BiH od ključne važnosti.

Konstruktivan dijalog i kompromis

Krišto je informirala Svetog Oca o naporima, ponuđenim rješenjima i spremnosti na konstruktivan dijalog i kompromis, uz potpuno uvažavanje multinacionalnog karaktera Bosne i Hercegovine, kako bi se između ostaloga iznašla rješenja i provela ograničena ustavna reforma i izmjena Izbornog zakona BiH.

Predsjedavajuća Krišto je papi Franji poklonila skulpturu „Majka“ akademskog kipara Stjepana Skoke, u znak sjećanja i poštovanja prema majkama udovicama svih ratova. Ona simbolizira izdržljivost u patnji, požrtvovnost za svoju djecu, postojanost i nadu. Krišto je pozvala Svetog Oca u službenu posjetu Bosni i Hercegovini, u Mostar i Hercegovinu i da svojim duhom, riječima i porukama potpomaže duhu jedinstva i mira.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.