VIJEĆE MINISTARA BIH

Usvojena politika plaća i naknada u institucijama BiH za naredne tri godine

Politikom plaća i naknada u institucijama BiH predviđa se i harmonizacija propisa u ovoj oblasti

Sa sjednice. Fena

A. O.

5.4.2023

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, donijelo je Odluku o usvajanju politike plaća i naknada u institucijama Bosne i Hercegovine za period 2023.- 2026. godine, u skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, uz korekciju na sjednici.

Načelo realnosti i fiskalne odgovornosti jedno je od temeljnih načela na kojem će biti bazirano vođenje politike plaća i naknada u institucijama BiH u četverogodišnjem periodu, što podrazumijeva uvažavanje realnog stanja i očekivanih kretanja ekonomskih pokazatelja i performansi BiH kao osnove za utvrđivanje visine plaća i naknada.

Politikom plaća i naknada u institucijama BiH predviđa se i harmonizacija propisa u ovoj oblasti u zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlasti na državnom nivou.

Izmjena dijela projekta registracije nekretnina

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog amandmana na Sporazum o zajmu (dodatno finansiranje za Projekt registracije nekretnina) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Predloženi amandman pripremljen je na zahtjev Ministarstva finansija RS i odnosi se na izmjenu načina realizacije nabave, kako bi se poboljšala infrastruktura u uredima službe za katastar i zemljišnoknjižnim uredima.

Sporazum o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj potpisan je 2. jula 2020. godine, s ciljem pružanja podrške razvoju održivog sistema registracije nekretnina s harmoniziranom evidencijom u zemljišnoj knjizi i katastru u urbanim područjima Federacije BiH i RS.

Prijedlog amandmana s osnovama za njegovo zaključivanje bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar finansija i trezora BiH.

BiH i Bugarska jačaju saradnju u području turizma

Vijeće ministara BiH usvojilo je Prijedlog za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju o saradnji u području turizma između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva turizma Republike Bugarske.

Memorandumom o razumijevanju planirana je razmjena informacija i istraživanja te poticanje međusobnih ulaganja u razne oblasti u okviru sektora turizma, radi razvoja turističke infrastrukture i jačanja prijateljskih odnosa Bosne i Hercegovine i Republike Bugarske.

Prijedlog za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Koordinacijsko tijelo za Trgovsku goru

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o imenovanju članova Koordinacijskog tijela Bosne i Hercegovine za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore.

Na ovaj način, umjesto ranije ministrice prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS Srebrenke Golić, u Koordinacijsko tijelo imenovan je novi ministar Bojan Vipotnik.

Istovremeno je u Koordinacijsko tijelo imenovana Selma Užičanin u ime Ministarstva vanjskih poslova BiH, koje je uključeno u rad Koordinacijskog tijela.

U sastav Koordinacijskog tijela ranije su imenovani ministri nadležni za oblast okoliša i direktor iz resora radijacijske i nuklerne sigurnosti.

Naknada u postupku homologacije vozila manje od ranije predloženih

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, donijelo je Odluku o dopuni tarife administrativnih taksi - u novom tekstu, u skladu s Pravilnikom о homologaciji vozila i Zakonu о administrativnim taksama.

Na ovaj način će u Tarifu administrativnih taksi biti uvrštene takse za radnje koje se poduzimaju u postupku homologacije vozila za koje je nadležno Ministarstvo komunikacija i prometa. Taksa se kreće od 20 KM za izdavanje certifikata о usklađenosti tipa vozila i 10 KM za dopunu certifikata о usklađenosti tipa vozila, koliko iznosi i taksa za izdavanje potvrde о usklađenosti za pojedinačno vozilo.

Novim tekstom odluke umanjena je visina taksi koje su bile ranije predložene u visini od 20 do 50 KM te je ukinuta naknada zа izdavanje potvrde о usklađenosti kod homologacije dijela, uređaja i opreme vozila, što je bilo predloženo odlukom razmatranom na 52. sjednici Vijeća ministara BiH.

Ovo smanjenje u funkciji je opredjeljenja Vijeća ministara BiH za racionalizaciju visine i broja taksi u skladu s preporukama Ureda za reviziju institucija BiH iz izvještaja o temi „Osnovne pretpostavke za efikasno upravljanje taksama i naknadama institucija BiH“.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.