"AVAZ" NA LICU MJESTA

Raguž o formiranju Vlade FBiH: Dio osmorke praktično predlaže ideje koje promovira SDA

Ako su dio većine, kako je moguće da predlažu rješenja koja je iznosila ranije SDA, kazao je Raguž

Slaven Raguž. N. Šaljić

N. Š. - H. J. I.

6.4.2023

Predsjednik Hrvastske republikanske stranke (HRS) Slaven Raguž, uoči današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj će se razmatrati informacija predsjednice Federacije BiH Lidije Bradara o imenovanju Vlade FBiH, kazao je kako će zastupnici danas "primiti k znanju informaciju koju je predsjednica Federacije uputila u proceduru i ne vidi šta bi se tu još moglo dogoditi".

- Vjerovatno će tu biti nekakvih govora, prijedloga, replika, replika na replike, ali ništa značajno se neće promijeniti. Mi tapkamo na mjestu i nastavit ćemo tapkati na mjestu - kazao je Raguž, dodavši kako je aktuelna većina dala legitimitet Stranci demokratske akcije izborom Refika Lende, da ima svoj kontrolni mehanizam za formiranje izvršne vlasti u FBiH, te da je situacija nepromijenjena.

Tri moguće opcije

Kazao je da su moguće tri opcije.

- Ili će se uključiti SDA u novu većinu ili će nam ostati aktuelni premijer Fadil Novalić najmanje godinu, ovisno o pravosnažnoj presudi ili će Kristijan Šmit (Christian Schmidt) donijeti neku odluku - kazao je, dodavši da će danas samo ispuniti formu poštivanja rokova koje je dao Šmit i da dalje od toga neće ići.

Dodao je da su u Zastupnički dom stigla dva prijedloga rješenja za imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, jedan je uputio DF, a drugi Stranka za BiH i NES.

- Prijedlog DF-a je populistički, on služi samo za dobijanje političkih poena jer je u suštini utopija. Govoriti o izmjeni Ustava u ovakvim političkim okolnostima je ništa drugo nego marketing - kazao je Raguž.

"SDA je faktor koji se ne može zaobići"

S druge strane, za prijedlog SBiH i NES-a je rekao da ide praktično u pravcu onoga što u posljednje vrijeme zagovara SDA, a to je da se ide s trajnim rješenjem s kojim će se moći većinom u Zastupničkom domu izglasavati izvršna vlast.

- Može se vidjeti da dio osmorke praktično promovira i predlaže ideje koje promovira SDA. Ako su dio većine, kako je moguće da predlažu rješenja koja je iznosila ranije SDA - kazao je Raguž.

Dodao da "ko je malo politički pismen" zna kako stvari funkcioniraju i da se on, "koliko god to bilo nepopularno", slaže sa SDA da su oni faktor koji se ne može zaobići, zato što oni imaju većinu u Klubu Bošnjaka u Domu naroda.

- To se mora jednostavno poštovati - zaključio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.