PREDSJEDNIK HRS-A

Raguž: Desnije sam od HDZ-a, jer su oni lijevo orijentisana stranka

Željko Komšić ništa bez Dragana Čovića, a Dragan Čović ništa bez Željka Komšića te da su oni kao jin i jang, kazao je

Slaven Raguž: Izetbegović je personifikacija svega što se Hrvatima događa u BiH. SCREENSHOT / HRT

S. S. / HRT

25.9.2022

Hrvatski narod u BiH je neravnopravan, gaze nam se ljudska, građanska, politička prava, ukrali su nam medije, uništili privredu, kazao je Slaven Raguž, predsjednik HRS-a, gostujući na HRT-ovoj emisiji nedjeljom u dva.

Kazao je da Hrvati u BiH na HRT gledaju kao svoju televiziju.

- Bakir Izetbegović je personifikacija svega što se Hrvatima događa u BiH. Neću mu dopustiti da kreira neku svoju historiju, on govori o hiljadama boraca Armije BiH koji su ginuli za Hrvatsku, a 27 oficira BiH sudjelovalo je u agresiji na Republiku Hrvatsku, istakao je.

Kazao je da je "desnije od HDZ-a" jer, kaže, HDZ je lijevo orijentisana stranka u BiH.

Mostar žrtva međunarodne zajednice?

Život u Mostaru opisao je kao prelijep.

- Mostar je bio žrtva međunarodnih tortura, priglupih nametanja rashodovanih političara iz Austrije, Njemačke, Slovenije, koji su izmišljali razne zakone koji su išli na štetu Hrvata - kazao je.

Rekao je i da BiH nije i nema odlike suverene države, iako one na papiru postoje.

- I misao visokog predstavnika jača je od ustava BiH. OHR je nametnuo 589 raznih izmjena zakona, od kojih je više od 300 išlo na štetu Hrvata - kazao je.

Politiku međunarodne zajednice nazvao je poraznom.

Kao Hrvatu, političkoj osobi, u Mostaru mu nedostaje sve, jer ne može birati svoje predstavnike, a za Mostar je rekao da je postao političko-marketinška paradigma u BiH.

- Mostar je jedina višenacionalna administrativna jedinica u BiH koja u potpunosti funkcioniše, a to je i recept za BiH - smatra.

Ciljevi HRS-a

Istakao je da nijedan član Hrvatske republikanske stranke (HRS) ne živi od politike, već se time bave zbog želje da mijenjaju društvo u kojem žive.

- Dvije su opcije - asimilirati se ili odseliti, a mi smo odabrali treću opciju - boriti se - rekao je.

Uvjerio se da je više vjere i nade bilo u i nakon rata nego danas.

Primarni cilj HRS-a je vratiti čovjeku dostojanstvo čovjeku u BiH, da bude jednak pred zakonom.

- U Hrvatskoj postoji privid pravne države, a mi nemamo ni privida - kazao je.

O izborima u BiH, Željku Komšiću, Draganu Čoviću

O izborima, Željku Komšiću, Draganu Čoviću

Za izborni proces tvrdi da je takav da će vladajućima biti lakše pokrasti izbore nego prije, a krađu će, kaže, HRS spriječiti.

Tvrdi da je izborni proces unazađen zahvaljujući međunarodnoj zajednici, čiji pripadnici "nemaju blage veze gdje su došli".

- Za gaženje prava Hrvata kriva je prije svega međunarodna zajednica, institucija OHR-a koja je još početkom 2000-ih počela s dekonstituiranjem hrvatskog naroda u BiH, istaknuo je podsjećajući na slučajeve Hercegovačke banke i televizije Erotel.

No, odgovornost imaju i politički Hrvati koji djeluju u BiH.

- Od 2014. Hrvati obnašaju najviše pozicije u BiH, na svim ključnim mjestima - finansije, pravosuđe, ministarstvo saobraćaja, a te funkcije mogu postati instrument promjene u BiH - ističe.

Za Željka Komšića rekao je da je zadnja osoba koja može govoriti o pravima Hrvata, jer, kako kaže, uzurpira hrvatsko mjesto u Predsjedništvu.

Izjavio je i da je "Željko Komšić ništa bez Dragana Čovića , a Dragan Čović ništa bez Željka Komšića te da su oni kao jin i jang".

- HDZ živi od neravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH, a HRS živi da tu neravnopravnost riješi - rekao je.

Na pitanje računa li na glasove Bošnjaka, odgovorio je negativno te istaknuo da se bori prije svega za prava Hrvata u BiH, a tek onda za čovjeka.

"Građanska država=radikalna bošnjačka država"

- Građanska država u BiH jednaka je radikalno bošnjačkoj državi. Izborni zakon je kozmetika, potrebno ga je mijenjati, BiH trebaju ustavne promjene - poručuje.

Naglašava da 78 posto budžeta ide na servisiranje javne administracije u BiH, dok je prosjek u EU 17 posto. Kaže da od tih 78 posto čak dvije trećine ide u Sarajevo.

- Ovakva BiH nije kratkoročno održiva, a kamoli srednjeročno ili dugoročno - smatra.

HRS je 2014. imao prijedlog ustavnih promjena utemeljen na administrativno-birokratskim elementima, gdje se birokratski aparat smanjuje za pola, što je State Department tada proglasio najboljim.

- Hrvati trenutno imaju županije, odnosno kantone, koji su u biti 10 entiteta, dodao je.

Ranije je govorio da će, ako Čović kandidira Borjanu Krišto kao kandidatkinju iz reda hrvatskog naroda za članicu predsjedništva, bit će izabran Komšić, podsjetio je.

- Niko od njih dvoje neće napraviti ništa, neka ljudi glasaju po svojoj savjesti, neka si postave pitanje - ko će od njih učiniti život hrvatskog čovjeka boljim.

Sa svojim kandidatom HRS nije izašao jer razumije da se do izmjene izbornog zakona ne može imati dva ili više kandidata.

- Mora biti jedna, nezavisna osoba koju će svi Hrvati u BiH podržati. Imamo izvrsnih intelektualaca, politički pismenih ljudi, koje bi svi podržali i koji bi motivirali ljude na izlazak na izbore. i u HDZ-u ima korektnih i poštenih ludi, ali ne mogu doći do izražaja zbog autokratije u toj stranci - rekao je.

HRS predlaže cijeli niz zakona koji se trebaju mijenjati kako bi se poboljšao status Hrvata u RS-u.

"Dodik ni partner ni saveznik"

Komentirao je i izjave Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, rekavši da on nije partner ni saveznik Hrvatima, nego trenutno stanje njemu ide na ruku u njegovoj političko-marketinškoj agendi.

Rekao je i da je Slobodan Praljak za njega heroj, a Jadranko Prlić nije. Ne negira zločine HVO-a, srami ih se, ali za Haški sud kaže da je politički sud.

- Zločine su radile sve tri vojske, dodao je.

Utvrdio je i da BiH ne zadovoljava niti jedan uslov za ulazak u Evropsku uniju, naglasivši da BiH nema ni funkcionalno pravosuđe ni funkcionalnu državu.

- Dok god će pokušavati napraviti državu dva naroda, srpskog i bošnjačkog, ona nikada neće ući u EU - poručuje.

Za kraj je rekao da BiH ima nevjerojatan potencijal, i ljudski i privredni i turistički, koji ne samo da se iskorištava, nego se i zloupotrebljava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.