MINISTAR ODBRANE BIH

Helez primio vojnog izaslanika Srbije u BiH

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnoj saradnji na području odbrane između dvije zemlje, kao i o modalitetima proširenja i unaprijeđenja saradnje

Sa današnjeg sastanka. MO BiH

A. O.

7.4.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez razgovarao je danas sa vojnim izaslanikom Republike Srbije u BiH pukovnikom Sašom Nešićem.

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnoj saradnji na području odbrane između dvije zemlje, kao i o modalitetima proširenja i unaprijeđenja vojne saradnje. 

Prioriteti u radu 

Ministar Helez je upoznao pukovnika Nešića s trenutnim aktivnostima MO i OS BiH i naglasio prioritete u radu ove institucije u narednom periodu.

Tokom razgovora je konstatirano da je dosadašnja vojna suradnja između dvije zemlje na zavidnoj razini, a posebno u oblasti školovanja i obuke pripadnika OS BiH na vojnim školama u Republici Srbiji, kao i pripadnika Vojske Srbije u Središtu za obuku za operacije podrške miru OS BiH na Butmiru kod Sarajeva.

Pukovnik Nešić je istaknuo kako se Srbija zalaže za mir i sigurnost u regiji i svijetu te izrazio očekivanja da će se vojna saradnja BiH i Srbije dalje proširiti i na zajedničku obuku i vježbe jedinica obje vojske. Ministar Helez je naglasio da je BiH i njeno stanovništvo ima neraskidive veze sa komšijama te da međusobnu saradnju treba dalje razvijati na obostranu korist. Istaknuo je da BiH smatra prijateljem svakog ko poštuje njen teritorijalni integritet i suverenitet.

- Ključno je vratiti međusobno povjerenje i stalno raditi na tome. Svaka slika zjedništva jača je od bilo kakvih riječi - rekao je Helez.

Regionalne incijative

Sagovornici su naglasili i potrebu tješnje sardanje u okviru postojećih regionalnih inicijativa, što će dodatno poboljšati ukupni ambijent i ubrzati dinamiku ostvarenja strateških ciljeva zemalja regije te ekonomskog napretka.

U izaslanstvu MO BiH bili su još i šef kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba i Senka Zeljaja, šef Odsjeka za bilateralnu i multilateralnu saradnju u Sektoru međunarodne saradnje MO BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.