POTPISAN SPORAZUM

Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH, za "Avaz": Europol je pokazao da je dogovor moguć

Nećemo se tu zaustaviti, Ministarstvo sigurnosti iskoristit će pozitivan zamah i u Briselu i u BiH da nastavi dalje

Nešić: Izgubili smo deset godina. Printscreen

7.4.2023

Početak mandata ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića ostat će upamćen po historijskom potpisivanju sporazuma s Europolom, na čemu se radilo 10 godina, još dok je ministar sigurnosti bio lider SBB-a Fahrudin Radončić. Ovaj proces je zakočen u mandatu Selme Cikotića, da bi ga Nešić konačno deblokirao, a na važnost potpisivanja ovog sporazuma Radončić je podsjetio prilikom gostovanja na N1, kada je upitan da prokomentira rad novoimenovanog ministra Nešića.

Sabirna tačka

Radončić je, podsjećamo, rekao da je Ministarstvo sigurnosti sabirna tačka za Sky, za sve podatke Europola, to dolazi na nivo državnokrovne institucije, a to je Ministarstvo sigurnosti, i onda, po principu lijevka, ide našim sigurnosnim agencijama.

O važnosti potpisivanja ovog sporazuma za „Avaz“ je govorio i ministar Nešić.

- Zahvaljujem gospodinu Radončiću na korektnosti i stavu koji je iznio o mom dosadašnjem radu kao ministra sigurnosti. Europol je vrlo bitan, sigurnosno, simbolički i politički. Zaista je nevjerovatno da smo deset godina izgubili jer nismo imali punu saradnju s Europolom. Sigurnost je preduslov svega, bez nje nema stabilnosti i izvjesnosti, koje su temelj privlačenja investicija i ekonomskog napretka - rekao je Nešić.

Dodao je i da je to simbolički važno jer je Ministarstvo sigurnosti na odluku EU da BiH dodijeli status kandidata za članstvo reagiralo proaktivno i riješilo jedno važno pitanje na evropskom putu.

- Nećemo se tu zaustaviti, Ministarstvo sigurnosti iskoristit će pozitivan zamah i u Briselu i u BiH da nastavi dalje. Politički je Europol važan jer pokazuje da je napredak u BiH moguć. Da su mogući dogovor, razgovor i kompromis. Nadam se da ćemo i u drugim pitanjima iznaći snagu da razgovaramo i dogovaramo se brže. Moramo gledati naprijed - istakao je Nešić.

Vraćanje migranata

Tema koja je dospjela u fokus javnosti je i organizirano vraćanje migranata iz Republike Hrvatske u migrantski centar Lipa, a koje traje još od prošle sedmice. Naime, riječ je o desetinama migranata koji su vraćeni u našu državu, a o čemu se tačno radi, objasnio nam je Nešić, koji je podsjetio da se u dva centra u Bihaću trenutno nalazi 450 osoba, a da je ukupni kapacitet 2.000.

- Ukupno u četiri centra u BiH ima 1.200 migranata. BiH ima potpisan sporazum o readmisiji s Republikom Hrvatskom te s tim u vezi proističu obaveze prihvata lica koja nezakonito uđu u Hrvatsku iz BiH. Za svakog stranca za kojeg se utvrdi da je na teritoriju Hrvatske nezakonito ušao iz BiH postoji obaveza prihvata na osnovu potpisanog međunarodnog sporazuma - kazao nam je Nešić.

Služba za poslove sa strancima institucija je koja je nadležna za implementaciju međunarodnih sporazuma o readmisiji te tako u konkretnom slučaju i sporazuma o readmisiji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske, naveo je Nešić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.