RAMAZAN U USTIPRAČI

Ismail ef. Ćulov za “Avaz”: Naš Bedr danas treba biti borba za dobrobit svih ljudi

Dolazi do smjene generacija koja će, inšallah, znati cijeniti naslijeđe svojih djedova i nana, a svojim trudom praviti bolje uvjete za život na prosto

Džamija u Ustiprači: Džemat je druga porodica. Avaz

Alen Bajramovic

8.4.2023

Ramazan je mjesec kad barem na trenutak naši povratnici zaborave ili u drugi plan potisnu svoje svakodnevne poslove i probleme, a svoje misli, srca i tijela okrenu prema džamiji, kazao je za “Avaz” Ismail ef. Ćulov, imam džemata Ustiprača kod Goražda.

Kazao je da se i u ovom džematu osjeti da je svake godine sve manje ljudi, a koji su prije dvije decenije bili prvi u procesu povratka i obnove.

Slast pobjede

- Dolazi do smjene generacija koja će, inšallah, znati cijeniti naslijeđe svojih djedova i nana, a svojim trudom praviti bolje uvjete za život na prostorima istočne Bosne - kazao je ef. Ćulov.

Mubarek noć Lejletul-Bedr, Dan pobjede koji se u BiH obilježava i kao Dan povratničkih džemata, nastupio je u petak s akšam-namazom, a u džamijama širom Bosne i Hercegovine i dijaspore obilježen je prigodnim programima.

Ćulov je naveo da je Bedr događaj koji nas uči da je džemat naša druga porodica, a Kaba jedini pravac okretanja našeg lica.

Ef. Ćulov: Mnogo blagodati. Avaz

- Također nas uči da mubarek ramazan nije samo mjesec posta i ibadeta. On je i mjesec pobjede. Prije svega, pobjede nad samim sobom, a onda nad svim drugim. Poslanik, s.a.v.s., i vjernici su bili 17. dan u postu kad su se, kao malobrojni i slabije naoružani, borili protiv brojnijih i bolje opremljenih mušrika. Uzvišeni Gospodar nam kaže: “Allah vas je pomogao na Bedru, kada ste bili malobrojni – zato se bojte Allaha, da biste bili zahvalni.” Možemo kazati da je Uzvišeni Gospodar vjernicima podario dvije blagodati – slast ramazana i slast prve pobjede - istakao je ef. Ćulov.

Zajednički život

Poručio je da svaki pojedinac i svaki narod u svom vremenu imaju svoj Bedr, svoju bitku, te da danas naš Bedr treba biti borba za dobrobit svih ljudi, za život, zdravlje i dostojanstvo svakog čovjeka, borba za toleranciju i zajednički život, borba za bolje sutra naše djece i budućih naraštaja.

- I kad god je muslimana malo, to je dodatni razlog da još srčanije učimo dove, da nas Allah sačuva, da nam da da budemo dovoljno organizirani, pametni, mudri, čestiti, da opstanemo u teškim ambijentima i kontekstima - dodao je Ismail ef. Ćulov.

Pobjednici na vlastitom bojištu

Allah, dž. š., pristup je svojim blagodatima dodatno olakšao vjernicima u ramazanu, naveo je ef. Ćulov.

- Tražimo, molimo, dovimo, zaplačimo i zavapimo “ja Rabbi”, neka nam nije mrsko, neka nam nije teško, jer znajmo da nas Allah nakon dove neće ostaviti praznih ruku. Neka nam nije mrsko ni teško obići i naše povratnike i doviti na bedemima naše domovine. To je naslijeđe našeg Poslanika, a.s., Bitke na Bedru i ashaba. Poslanikove riječi ukazuju nam da borba sa svojim slabostima, porocima i lošim navikama mora trajati cijeloga života. Oni koji savladaju svoju oholost, sebičnost, škrtost, umišljenost, oni koji moralno žive i islamske dužnosti izvršavaju, oni su pobjednici na svom vlastitom bojištu - istakao je ef. Ćulov.

Vjernik postač sigurno je na dobitku, jer za vrijeme mubarek ramazana doživi slast ibadeta, slast pobjede nad samim sobom, slast džemata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.