ODRŽALI KOLEGIJ

SDA pozvala HDZ i SDP na sastanak: Traže izmjene Ustava FBiH

Pozivamo Kristijana Šmita da ne donosi odluke koje su suprotne zvaničnim odlukama Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, navode iz SDA

SDA pozvala HDZ i SDP na sastanak. SDA

H. J. I.

10.4.2023

Kolegij SDA, nakon što je istekao rok za formiranje Vlade Federacije BiH, traži od predsjednika Ustavne komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH da hitno sazove sjednicu i pristupi implementaciji Zaključka Predstavničkog doma.

Izmjene Ustava FBiH

Podsjećaju da se zaključkom obavezuje Ustavna komisija Parlamenta FBiH da u roku od 15 dana predloži izmjene Ustava FBiH koje bi omogućile trajno rješenje za implementaciju izbornih rezultata.

Istovremeno, Kolegij SDA poziva rukovodstvo FBiH da organizuju sastanak na koji će pozvati predsjednike stranaka iz kojih dolaze članovi rukovodstva FBiH (SDA, HDZ BiH i SDP) kako bi se riješilo pitanje imenovanja Vlade FBiH.

Poslali poruku Šmitu

- Pozivamo visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) da ne donosi odluke koje su suprotne zvaničnim odlukama Predstavničkog doma Parlamenta FBiH - navode iz SDA.

Podsjetili su da je Predstavnički dom Parlamenta FBiH na sjednici održanoj 6. aprila 2023. godine usvojio Deklaraciju o neprihvatanju najavljenog prijedloga OHR-a za izmjene Ustava FBiH i drugih zakonskih ili podzakonskih akata s ciljem produbljenja etničkih podjela i diskriminacije kroz izborni proces.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.