U JULU 2011. GODINE

"Avazov" vremeplov: Evo kako smo izvještavali o posjeti američke senatorice Džin Šahin našoj zemlji

Šahin je ovom prilikom naglasila da vlada SAD s posebnom pažnjom prati politička dešavanja u našoj zemlji

Američka senatorica Džin Šahin. AP

H. J. I.

14.4.2023

Američka senatorica Džin Šahin (Jeanne Shaheen) u julu 2011. godine boravila je u posjeti BiH. 

U nastavku pročitajte kako smo izvještavali o njenom dolasku.

Nakon posjete Beogradu i razgovora sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem o stanju u zemlji, američka senatorica i predsjednica Senatovog Potkomiteta za vanjske poslove SAD Džin Šahin (Jeanne Shaheen) jučer se zajedno s američkim ambasadorom u našoj zemlji Patrikom Munom (Patrick Moon) sastala i sa bh. zvaničnicima.

Političke prilike

Šahin je ovom prilikom naglasila da vlada SAD s posebnom pažnjom prati politička dešavanja u našoj zemlji, a naročito činjenicu da od oktobra prošle godine nije formirana vlast na državnom nivou.

U izjavi novinarima Šahin je negirala da je domaće zvaničnike upozorila na posljedice i moguće američko uplitanje ukoliko uskoro ne bude formirana državna vlast.

- Neke od posljedica zbog neformiranja vlasti već su poznate i tiču se života bh. građana, odnosno njihove svakodnevice i zaposlenja. Ekonomska situacija je loša. Ne smijemo zaboraviti da je MMF već upozorio da neće davati dodatni novac dok vlada ne bude formirana – naglasila je Šahin.

Važna lekcija

Još jednom je ponovila izjave svojih evropskih i američkih kolega da ova zemlja i njeni lideri sami moraju stvari uzeti u svoje ruke i donositi odluke.

- U politici sam dugo i naučila sam važnu lekciju, a to je da bez obzira iz koje stranke dolazite i koju funkciju obnašate, bitno je da ste uvijek spremni i voljni učestvovati u pregovorima i postizanju kompromisa, sve dok ne dođete do rješenja. Naravno, to nije uvijek lako postići, ali treba ustrajavati u tome. I zato se nadam da će bh. političari u svojoj zemlji postupiti tako - poručila je američka senatorica.

Šahin boravila u posjeti BiH u julu 2011. godine. Avaz

Američki narod saosjeća sa žrtvama

Senatorica Šahin jučer je u Sarajevu, nakon sastanka s bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, prisustvovala i ispraćaju konvoja s posmrtnim ostacima 613 srebreničkih žrtava koje će sutra biti ukopane u Memorijalnom centru Potočari.

- Ja sam ovdje u svoje i u ime države SAD, kao i američkog naroda, da pokažemo da saosjećamo sa žrtvama. Bit ćemo prisutni i 11. jula u Potočarima. Mi ćemo biti uz vas i podržavati vaša nastojanja do onog trenutka dok svaka žrtva ne bude identificirana - kazala je Šahin.

Formiranje Vijeća ministara

Šahin se sastala i s predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom. Kako je saopćeno iz SDP-a, usaglasili su svoje stavove o procesu formiranja Vijeća ministara, ali razgovarali i o korupciji u našoj zemlji, organiziranom kriminalu i stranim investitorima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.