RAZGOVOR ZA "AVAZ"

Nakaš: Doktor Salihefendić je bio izvrstan ortoped, pored medicine je volio i umjetnost

Salihefendić je sa dvojicom kolega tokom opsade Sarajeva i agresije na BiH osmislio poseban fiksator "Sarafiks"

Nakaš: Salihefendić je bio izvrstan doktor. Printscreen

14.4.2023

U Sarajevu je jučer u 73. godini preminuo ugledni ortoped Raib Salihefendić čije su znanje i iskustvo posebno došli do izražaja tokom opsade Sarajeva.

On je tada zajedno sa svojim kolegama iz tadašnje Državne bolnice, a danas Opće bolnice Prim.dr. Abdulah Nakaš, osmislio poseban fiksator "Sarafiks", zahvaljujući kojem su spašene ruke i noge mnogim Sarajlijama i Goraždanima.

Salihefendić je taj fiksator osmislio i ugrađivao ranjenim sugrađanima Sarajeva i Goražda u saradnji sa kolegom prim.dr. Šukrijom Đozićem i ing. Enesom Baralićem.

Dijelovi fiksatora "Sarafiks". Avaz

Bivši direktor Opće bolnice Bakir Nakaš je u razgovoru za portal "Avaza" istakao da su se on i doktor Salihefendić poznavali još od studentskih dana.

Dobitnik Šestoaprilske nagrade

- Potom smo zajedno radili u tadašnjoj Vojnoj bolnici i garnizonoj ambulanti Sarajevo kao oficiri tadašnje JNA.

Sa početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu doktor Raib je svo svoje vojno iskustvo i znanje iz oblasti ortopedije stavio na raspolaganje hirurškom timu tadašnje Državne bolnice "Sarajevo". Zajedno sa kolegom prim. dr. Šukrijom Đozićem, specijalistom ortopedske hirurgije i ing. Enesom Baralićem iz firme "Etasvalves" Sarajevo osmislili su i realizirali "novi ratni" vanjski fiksator "Sarafiks" koji je narednih godina uveliko smanji broj amputacija ekstremiteta ranjenih pripadnika Armije Bosne i Hercegovine i ranjenih građana Sarajeva, Goražda i Bosne i Hercegovine - priča nam Nakaš. 

U znak zahvalnosti građani Sarajeva su autorima "Sarafiksa" 2001. godine dodijelili Šestoaprilsku nagradu.

Doktor Salihefendić je dobitnik Šestoaprilske nagrade. Avaz

Osim u Državnoj bolnici "Sarajevo" doktor Salihefendić je sa kolegama ortopedima, opštim hirurzima i anesteziolozima, nesebično pomagao građanima Goražda u Opštoj bolnici u Goraždu.

Volio medicinu, pjevanje i slikanje

Kako nam je otkrio Nakaš, doktor Salihefendić je pored ortopedije volio i umjetnost.

- Volio je horsko i drugo pjevanje, najčešće u tadašnjoj "Slozi", a kasnije i slikanje sa kolegama, likovnim umjetnicima i amaterima, posebno vezanim za njihovo druženje u Počitelju.

Za kraj, doktor Nakaš ističe da će ostatiSalihefendić ostati upamćen kao strog i pravedan nastavnik hirurgije u Srednjoj medicinskoj školi na Bjelavama.

Iza doktora Raiba ostale su dvije kćerke, Hana Bejtović, diplomirani farmaceut i Lana Salihefendić, diplomirana genetičarka i doktor genetike, koje će nastaviti očevim stopama u službi medicinske struke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.