VELIKE SVOTE

Nekad skromna trpeza sada je za mnoge luksuz

Rast cijena pojedinih namirnica predstavlja čistu pohlepu i bezobrazluk proizvođača i trgovačkih lanaca, istakao je Pašić

Cijene porasle dvostruko. Screenshot

Piše: Eldar Abaz

15.4.2023

Svakodnevni rast cijena sve je teže podnijeti većini građana Bosne i Hercegovine, a, iako su praznici vrijeme radosti, mnogi ih dočekuju s manje optimizma.

Pojedine namirnice skuplje su za više od 50 posto nego na kraju prošle godine.

Nema razloga

- U odnosu na isti period prošle godine sada imamo znatno niže cijene goriva, plin je jeftiniji, cijena struje je ista. Stoga je rast cijena pojedinih namirnica čisti bezobrazluk. Nema razloga da poskupljuju određene namirnice, konkretno meso. Trgovački lanci i prerađivači pilećeg mesa, naprimjer, iskoristili su vrijeme ramazana i povećane potražnje pilećeg mesa da povećavaju cijene. Nema nijednog tržišnog razloga da to bude tako - kazao je Edin Pašić, predsjednik Udruženja potrošača KS.

Pašić: Nema razloga za poskupljenja. Avaz

Tržište žitarica se stabiliziralo, dodaje, te navodi da ni to ne može biti razlog poskupljenja, kao ni cijene energenata koje su u padu.

- U pitanju su čista pohlepa i bezobrazluk proizvođača i trgovačkih lanaca - istakao je Pašić.

Ko može

S obzirom na to da je vrijeme praznika, kada se spremaju bogate tradicionalne trpeze, postavlja se pitanje koliko njih je u mogućnosti izdvojiti novac za to.

Pašić je naveo da će praznici - i Uskrs i Vaskrs i Bajram - mnogima dodatno isprazniti novčanike.

- Morat će se istrošiti da bi mogli imati ručak onakav kakav je prije bio. Prema sadašnjim cijenama, nekada skroman ručak će sada građanima biti luksuz - naveo je Pašić.

Jeftiniji uvoz

Naš sagovornik ističe da se doskora piletina smatrala najjeftinijim mesom, a sada to nije slučaj.

- Ova pohlepa na tržištu otvorit će vrata stranim proizvođačima te će to uništiti domaću ekonomiju. Nekome iz Turske ili neke druge države će biti jeftinije da uveze piletinu, a onda će domaći proizvođači „kukati“ da treba da se kupuje domaće, a sami će biti krivi za to - potcrtao je Pašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.