UPUĆENO U PROCEDURU

DF: Minimalni procent invaliditeta za ostvarivanje prava na znak pristupačnosti spustiti na 80 posto

Prema trenutnom zakonu prava ostvaruju samo osobe sa 100-postotnih invaliditetom

Milan Dunović. Fena

S. S.

19.4.2023

Klub zastupnika Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputio je danas u parlamentarnu proceduru Prijedlog izmjene Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

Naime, do sada su pravo na znak pristupačnosti, odnosno pravo da parkiraju na mjestu označenom za invalide, imale samo osobe s invaliditetom od 100% i osobe s manjim stepenom invaliditeta ako imaju oštećenje ekstremiteta bitnih za upravljanje vozilom.

U drugim državama, pa i u susjednim, takvo pravo ostvaruju i osobe s invaliditetom od 80% i više. Da paradoks bude veći, osoba s invaliditetom od 80% koja dolazi iz neke od susjednih država i koja legalno, u svojoj državi, dobije znak pristupačnosti, svoje vozilo, ponovo legalno, može parkirati na označeno parking mjesto za osobe s invaliditetom bilo gdje u BiH, ali građani BiH s istim procentom invaliditeta to pravo nemaju u vlastitoj državi.

Iz tog razloga smo pokrenuli izmjenu navedenog zakona, kako bi se minimalni procent invaliditeta za ostvarivanje prava na znak pristupačnosti spustio na 80%.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.