U SARAJEVU

Helez s ambasadorom Italije u BiH: Razgovor o bilateralnoj odbrambenoj saradnji

Doprinos R. Italije u podršci projektu “Perspektiva” za nas je od izuzetnog značaja i na tome sam vam jako zahvalan, izjavio je Helez

Sa održanog sastanka. MO BiH

A. O.

19.4.2023

Ministar odbrane BiH Zukan Helez danas je u posjetu primio ambasadora Republike Italije u BiH, NJ.E. Marka Di Ruca (Marca Di Ruzza).

Tokom sastanka izraženo je obostrano zadovoljstvo ostvarenim stepenom saradnje.

Obostrana korist 

Sagovornici su se saglasili da postojeći okvir bilateralne odbrambene saradnje, koji je uspostavljen 2013. godine potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i Vlade R Italije, osigurava dovoljno prostora za proširenje saradnje na obostranu korist i zadovoljstvo.

Ministar Helez se posebno zahvalio ambasadoru Di Ruci za podršku i pomoć koju R Italija pruža našoj zemlji već godinama, a koja se ogleda u realizaciji brojnih programa podrške, ne samo odbrambenim institucijama već i drugim segmentima društva u Bosni i Hercegovini.

- Doprinos R Italije u podršci projektu “Perspektiva” koji je imao cilj integraciju otpuštenih vojnika OS BiH, školovanje naših kadeta na vašim vojnim školama, doprinos kroz učešće pripadnika OS R Italije u sastavu EUFOR-a i kroz angažman vaših predstavnika u NATO štabu Sarajevo, za nas je od izuzetnog značaja i na tome sam vam jako zahvalan - naglasio je ministar Helez.

Razmijenjena su mišljenja i o prijedlogu Plana bilateralne saradnje između MO BiH i MO R Italije za 2023. godinu, čije potpisivanje je planirano u maju.

Ministar Helez upoznao je Ambasadora s prioritetnim aktivnostima koje su prvenstveno usmjerene na stvaranje uslova za brži proces pristupanja NATO-u i EU, ističući da je “Program reformi BiH” u vrhu prioriteta novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Zahvala na prijemu

Ambasador Di Ruca se zahvalio Ministru na prijemu, uz obećanu podršku u ostvarenju zacrtanih ciljeva, ali i podršku u drugim oblastima značajnim za Bosnu i Hercegovinu.

U pratnji ambasadora sastanku je prisustvovao nerezidentni vojni ataše R Italije za BiH sa sjedištem u Beogradu brigadir Stefano Điribono (Giribono) i šef kabineta ministra odbrane Salko Beba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.