SARAJEVO

Završeno učenje hafiske mukabele u Gazi Husrev-begovoj džamiji

Učenju posljednjeg džuza Kur'ana prisustvovao je i reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović

Učenju posljednjeg džuza Kur'ana prisustvovao je i reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović. Preporod.info

Preporod.info

20.4.2023

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu danas je završena tradicionalna hafiska mukabela.

Učenju posljednjeg džuza Kur'ana prisustvovao je i reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, koji se prigodno obratio okupljenim vjernicima.

Zahvalio se hafizima

- Zahvaljujem se Allahu Uzvišenom koji nam je iz Svog obilja dao da smo ovaj mjesec ramazan proveli u miru, i nadati je se Njegovom zadovoljstvu. Hvala Mu na tome što smo imali prilike u našim džamijama, našim mesdžidima, širom naše Bosne i Hercegovine i naše dijaspore učiti Kur'an i klanjati teravih-namaz, izvršavati naše ibadete, sve ono što je Allah propisao - kazao je reisul-ulema.

Zahvalio je svim hafizima koji su u Gazi Husrev-begovoj džamiji svaki dan ramazana učili Časni Kur'an, ali i svim hafizima koji su učili mukabelu širom Bosne i Hercegovine.

- Hafizi su nas, na neki način, podsjećali na ono što je u Kur'anu zapisano, kao uputa ljudima. Mnogo puta smo kazali da je Kur'an najvažnija knjiga u našem životu. Ne postoji važnija riječ za vjernika od Božije riječi. U njoj je spas i uputa. U njoj je svaki naputak, svako dobro za onoga koji je prihvata kao Božiju riječ i u srcu nosi. Ostalo je još nekoliko trenutaka šehri-ramazana. Ovo su sati i minute u kojima Allah oslobađa najviše robova od džehenemske vatre. Iskoristimo još ovo nekoliko sati do kraja ramazana, i uputimo iskrenu dovu Allahu da nam oprosti naše grijehe i olakša ovodunjalučke terete - poručio je, između ostalog, reisu-l-ulema.

Ovogodišnji mutekifi

Nakon ikindije namaza, uz tekbire, dočekani su ovogodišnji mutekifi Salih Smajlovic i Emir Topalović, čime je okončan itikaf u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu svakog ramazana tradicionalno se uči hafiska mukabela, odnosno dvije mukabele koje uči deset hafiza i to jednu poslije sehura i drugu prije ikindija-namaza.

Veliki broj vjernika, različitih starosnih dobi, svakog dana dolaze u Gazi Husrev-begovu džamiju, te prisustvuju mukabeli na kojoj slušaju i istovremeno tekstualno prate hafize koji uče Kur'an.

Hafizi svaki dan prouče po jedan džuz iz Kur'ana i tako se do kraja ramazana kompletira Kur'an, odnosno jedna hatma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.