U VIŠE DŽEMATA

Bajram-namaz klanjan i u istočnoj Hercegovini

Nakon bajram-namaza u Trebinju najmlađim su podijeljeni i prikladni bajramski paketići

Bajram u Trebinju - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
P. Mucović

21.4.2023

Na području istočne Hercegovine danas je klanjan bajram-namaz.

U Trebinju je u Osman pašinoj džamiji u Starom gradu Bajram namaz predvodio hafiz Sadik efendija Fazlagić, koji je naglasio da je Bajram došao nakon trideset dana ibadeta posta, mukabela i drugih aktivnosti.

- Koristim ovu priliku da svim muslimanima koji obilježavaju ovaj dan, poželim da ga obilježe u duhu islamske kulture i tradicije, onako kako je to vijekovima bilo kod nas u Bosni i Hercegovini, da ga provedu u zdravlju i bereketu ovih mubarek dana, zajedno sa svojim najmilijim, komšijama, prijateljima i svim ljudima dobre volje. Stoga, svim muslimanima i muslimankama a posebno trebinjkama i trebinjcima čestitatam Ramazanski bajram. Bajram Šerif Mubarek Olsun - poručio je ef. Fazlagić.

Podijeljeni i paketići

Nakon bajram-namaza najmlađim su podijeljeni i prikladni bajramski paketići.

Sadet efendija Bilalić, glavni imama MIZ Gacko i Bileća, predvodio je klanjanje bajram-namaza u Kuli Fazlagića. Čestitajući Bajram efendija Bilalić je istakao da su vjernici došli i iz drugih općina i gradova, a ne samo iz Gacka.

- Danas možemo reći da smo sretni, što smo dočekali nakon mjeseca posta. Naši vjernici su jutros došli iz Mostara, Sarajeva i Dubrovnika da klanjaju bajram-namaz u svome rodnom kraju. Ovaj dan treba da provedemo sa svima u radosti, veselju, miru i treba da podijelimo taj osjećaj sa svim ljudima - poželio je efendija Bilalić.

Pokazati ljubav prema porodici, rodbini i komšijama

Mehmed efendija Čopelj, glavni imam MIZ Nevesinja je zahvalio svima koji su jutros došli na klanjanje Bajram namaza.

- Draga braćo, osobina pravog i iskrenog vjernika je da Uzvišenog Allaha voli i da je zadovoljan njegovom odredbom. Mi ovde prisutni da ne volimo Allaha ne bi jutros ni došli u ovu i ostale džamije širom našeg Nevesinja. Stotine nas Nevesinjaca je jutros ustalo rano da svojim prisustvom posvjedoče svoju ljubav prema Allahu, svojoj rodnoj grudi, i svojoj domovini. Tu svoju ljubav trebamo da pokažemo i prema svojoj porodici, rodbini, komšijama. Ove bajramske dane provedemo čineći dobra djela, klonimo se ružnih i nevaljalih. Bajram šerif mubarek olsun - istakao je efendija Čopelj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.