PRIJETNJA SECESIJOM

Adnan Hadrović iz Vašingtona za "Avaz": Dodik je ozbiljna sigurnosna prijetnja

Nervozan je jer je dobio jasne poruke da neće dobiti nove zajmove kako bi platio rate koje pristižu na naplatu u narednim mjesecima, rekao je

Adnan Hadrović. Facebook

Alen Bajramovic

23.4.2023

Uspostavljanje nadzora i kontrola na administrativnim entitetskim crtama, koje je najavio predsjednik RS Milorad Dodik, izazvalo bi reakciju EUFOR-a, kazao je za "Avaz" viši saradnik Instituta za globalni utjecaj iz Vašingtona Adnan Hadrović. On dodaje da je BiH trenutno u vrlo ozbiljnoj situaciji u koju je, svojim neustavnim i antidejtonskim dijelovanjem, uveo upravo predsjednik RS.

- Oligarh Dodik je pred bankrotom, jer je stavio RS pod hipoteku. Nervozan je jer je dobio jasne poruke da neće dobiti nove zajmove kako bi platio rate koje pristižu na naplatu u narednim mjesecima. Uzalud je slao emisare diljem svijeta kako bi iznašao alternativne izvore finansiranja jer su se oni vratili praznih ruku. Ipak, ova činjenica ne umanjuje ozbiljnost situacije. Naprotiv, to je dodatni poziv na oprez svim odgovornima kako situacija ne bi izmakla kontroli. Dodikovim pokušajem spašavanja svoje, na korupciji izgrađene oligarhije, cijenu trebaju da plate upravo narod u koji se Dodik kune, kao i država BiH - ističe Hadrović za portal "Avaza".

Neustavni potezi

Dodaje da neustavnim posezenjam za državnom imovinom i direktnim pozivom na urušavanje državnih institucija, Dodik očajnički pokušava da spasi svoju poziciju, ali je ovaj put otišao predaleko.

- Dodik je postao ozbiljna sigurnosna prijetnja BiH i Dejtonskom sporazumu, regionu kao i zapadnoj alijansi. Jasno mu je da ga je i Vučić otpisao i da ga neće spašavati ovaj put. Jasno je to iz poruka koje je dobio neki dan iz Beograda vezanih za podršku teritorijalnom integritetu i, što je ovaj put izgovoreno, suverenitetu BiH. Dodik predstavlja ozbiljan problem i samom Vučiću koji u bijelim rukavicama, tapšući ga po ramenu, radi na tome da ga se otarasi. Također, SAD kao strateški partner BiH, poslale su jasnu poruku da će zaštititi mir i stabilnost, kao i teritorijalni integritet i suverenitet BiH. NATO, koji Dejtonskim sporazumom ima jasno određenu ulogu, po ovom pitanju je vrlo jasan - svako ugrožavanje mira će biti osujećeno. Niko u ovom momentu na Zapadu, koliko god to zvučalo otrcano, neće dozvoliti ruskom pijunčiću Dodiku da destabilizira BiH i Balkan i time rastereti Putina prenošenjem krize u BiH i region - kaže Hadrović za "Avaz".

Lista je duga

Zbog svega, naš sagovornik je uvjeren da je Dodikova nervoza posljedica spoznaje da mu se kraj bliži i da će završiti iza rešetaka

.- Tamo je mjesto svakom korumpiranom pojedincu koji krši Ustav, lokalno, a i međunarodno pravo! Jedino što nije jasno je način na koji će tamo otići. A otići će. Lista je duga - od neustavnog djelovanja, negiranja genocida, korupcijskih afera ... Idealno bi bilo da ga tamo pošalje narod zbog kojeg navodno sve ovo radi - zaključuje Hadrović za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.