VISOKI PREDSTAVNIK

Šmit demantirao navode vlasti u RS: Pitanje državne imovine nije riješeno Dejtonom

Ovo je fundamentalno pitanje koje u ovoj zemlji tek treba da se riješi, poručio je Šmit

Kristijan Šmit. N. Šaljić

H. J. I.

25.4.2023

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) komentirao je tvrdnje u vezi s državnom imovinom koje su se nedavno pojavile u javnosti.

- Naime, nisu tačne tvrdnje da je pitanje vlasništva državne imovine već riješeno Dejtonom. Ovo je fundamentalno pitanje koje u ovoj zemlji tek treba da se riješi.

Stoga je zaključak jednostavan: bh. političari – radite svoj posao!

Prihvatljivo i održivo rješenje

Kada je riječ o procesu kako doći do rješenja, potrebni su nam tehnički i pravni razgovori koji vode do prihvatljivog i održivog rješenja pitanja raspodjele imovine između države, entiteta, Distrikta Brčko, kantona i opština - poručio je Šmit.

Visoki predstavnik podsjeća da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i postoje samo pravno na osnovu Dejtonskog ustava:

- Suverenitet i teritorijalni integritet BiH su neupitni i odlučno odbacujem bilo kakve neodgovorne radnje u tom smislu.

Granice unutar BiH ne postoje

Visoki predstavnik podsjeća da granice unutar BiH ne postoje i ne mogu postojati i da nikakve prepreke za slobodu kretanja unutar BiH nisu prihvatljive.

- Zadatak političara u BiH je da konačno provedu Dejton u potpunosti i da o njemu ne pričaju izmišljene gluposti. Poštivanje ustavnog poretka u zemlji je kamen temeljac dugotrajnog mira, stabilnosti i napretka BiH. Ustav BiH je sastavni dio GFAP-a i odluke Ustavnog suda BiH su konačne, obavezujuće i moraju se provoditi - zaključio je Šmit. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.