NOVE UCJENE NES-A I SBIH

Jednom SDA, uvijek SDA

Ispostavlja se tačnim ono na što su mnogi upozoravali – da su ove dvije stranke već dugo trojanski konj SDA

Ogrešević i Efendić: Nestašna djeca. Twitter

Danijal Hadzovic

26.4.2023

I dok se svakog trenutka iščekuje da visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) nametne odluku kojom bi deblokirao Federaciju BiH i omogućio da parlamentarna većina uspostavi vlast, uslijedila je sabotaža.

Privremeno rješenje

Naime, baš u ovom trenutku javno su se oglasili Stranka za BiH i NES stavom da oni neće pristati ni na kakvo privremeno rješenje koje bi Šmit eventualno nametnuo. Također, ističu da je za njih neprihvatljivo da Vojin Mijatović bude ministar u novoj Vladi FBiH. Mijatović je, podsjetimo, predložen za ministra razvoja i obrta FBiH.

- SBiH i NES u parlamentarnoj proceduri nikada ne bi mogli podržati vladu u kojoj je Vojin Mijatović dopremijer Federacije BiH, bez obzira na to koliko bi naših ministara bilo u prijedlogu. Dakle, nikakvi sporazumi osmorke i HDZ-a ne mogu se koristiti kao alibi od visokog predstavnika za nametanje bilo kakvih nakaradnih ustavnih rješenja, a pogotovo za nametanje kompletne vlade - dodaje se u zajedničkom saopćenju.

Ovo su poručili iz NES-a i Stranke za BiH te na taj način dali do znanja da namjeravaju blokirati izbor nove vlade. Ispostavlja se tačnim ono na što su mnogi upozoravali – da su ove dvije stranke već dugo trojanski konj SDA.

 Providne igre

U vezi s pitanjem pregovora o formiranju Vlade FBiH, kao i samog sastava novog saziva, NES i SBiH su imali dovoljno vremena da izraze svoje nezadovoljstvo i sa svojim partnerima usaglase konačno rješenje.

Njima se već izašlo ususret kada je, zbog javnog negodovanja, SDP promijenio odluku da Vojin Mijatović bude ministar unutrašnjih poslova FBiH, kako je prvobitno planirano, te je umjesto toga predložen za ministra obrta.

Ipak, činjenica da ih ni to u konačnici nije zadovoljilo i da izlaze s porukom da neće biti vlast baš u trenutku kada ona treba biti formirana pokazuje zapravo da je njima očigledno već odavno cilj spriječiti demokratske promjene i uspostavu nove većine u FBiH te spasiti život SDA i dinastiji s kojom su očigledno sve vrijeme u dosluhu.

Jednom SDA, uvijek SDA, reklo bi se.

 Treća izdaja

Podsjetimo, prethodno su NES i SBiH izašli iz procesa formiranja državne vlasti, nezadovoljni što nisu dobili državnog ministra. Ono što su započeli na državnom nivou, nastavili su na kantonalnom, kada je NES u USK, gdje dobiva većinu svojih glasova, okrenuo leđa trojci i formirao većinu sa SDA. Federacija je, čini se, nastavak puta koji su davno zacrtali. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.