BOLJE STANJE

Direktor Zavoda za bolesti ovisnosti ZDK, Amir Čustović: Broj ovisnika o heroinu se smanjuje

Neki pacijent koji ima 10 KM da dođe do Zenice prije će dati te pare na neku supstancu, ovako mi odemo, uspostavimo dijagnozu i na taj način pomognemo

Čustović: Ponosni na rezultate. Avaz

Piše: Eldar Abaz

26.4.2023

Ovisnost o teškim drogama i psihoaktivnim supstancama problem je kojem je teško stati ukraj, a dostupnost droga čak i srednjoškolcima dodatno otežava situaciju.

Ovo je za „Dnevni avaz“ kazao Amir Čustović, direktor Zavoda za bolesti ovisnosti ZDK, koji se dotakao i teme o broju pacijenata ovisnih o nekoj vrsti droge u Zeničko-dobojskom kantonu.

Odlični rezultati

- Zavod postoji od 2005. godine i ostvarili smo do sada odlične rezultate, na koje možemo biti ponosni - kazao je Čustović te dodao da od 2017. godine, otkad je on u Zavodu, brojke opadaju je te manje ljudi ovisnih o teškim drogama.

Broj ovisnika o heroinu opada, od 2022. do sada u Zavodu ima 297 pacijenata. Tačnije, prevalencija iznosi 0,08 posto ovisnika. Drugi parametar, koji je vrlo bitan, a to je uspješnost u liječenju, iznosi oko 30 posto u Evropi, a u BiH oko 20 posto - istakao je Čustović.

Kazao je i to da rezultati Zavoda iz dan u dan pokazuju bolju situaciju na terenu.

Jedinstven program

Ovaj zavod, jedini u BiH, ali i regionu, ima program usmjeren ka pacijentu, odnosno pokrivaju sve kantone.

- U praksi to znači da osoblje Zavoda ide u sve kantone. Zahvaljujući dobroj saradnji s domovima zdravlja, idemo u svaku općinu, pronalazimo i uspostavljamo dijagnoze i dijelimo terapije na terenu - rekao je Čustović.

Dodao je da se na ovaj način poboljšava kvalitet usluge, ali i pomaže ljudima kojima je pomoć potrebna.

- Znamo da neki pacijent koji ima 10 KM da dođe do Zenice, naprimjer iz Vareša, prije će dati te pare na neku supstancu, ovako mi odemo, uspostavimo dijagnozu i na taj način pomognemo - pojasnio je Čustović.

Životna situacija

- Uglavnom pacijenti koji uđu u svijet ovisnosti imaju ispod 20 godina. Žele da prebrode svoje emotivne krize, prepreke, teška životna situacija ih natjera da pronađu neke olakšice poput droge - rekao je Čustović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.