AUSTRIJA

Najstarija spalionica otpada u Beču slavi 60 godina postojanja

Najstarija spalionica otpada u Austriji s radom je počela 25. aprila 1963. godine

Najstarija spalionica. Fena

FENA

27.4.2023

U Beču danas rade četiri spalionice koje prerađuju više od milion tona otpada godišnje te proizvode struju i toplinsku energiju za stotine hiljada domaćinstava u Beču. Najstarija od njih je spalionica Flötzersteig koja ove godine slavi 60 godina postojanja.

Najstarija spalionica otpada u Austriji s radom je počela 25. aprila 1963. godine, a danas obradi gotovo 200.000 tona miješanog otpada godišnje. Pritom se oslobađa energija koja se koristi za grijanje 55.000 bečkih domaćinstava.

- Izgradnjom spalionice otpada Flötzersteig prvi je put održivo upravljanje otpadom dospjelo u fokus. Ova je tehnologija omogućila zbrinjavanje otpada, a time i čistiji grad, ali i snabdijevanje energijom te racionalnu, ekološki prihvatljivu ponovnu upotrebu otpada. Nakon 60 godina tema kružnog upravljanja otpadom danas je aktuelnija nego ikada. Delegacije iz cijelog svijeta posjećuju Beč kako bi obišle naša postrojenja. Kontinuirano radimo na optimizaciji ovih procesa kako bismo osigurali održivu budućnost - naglašava Michael Strebl, predsjednik uprave bečkog energetskog preduzeća Wien Energie.

Zbog sve veće potrošnje građana i uvođenja ambalaže Gradska skupština je 1959. godine donijela odluku o tome da će se otpad spaljivati. Iste je godine položen kamen temeljac za ovo postrojenje, a njegovim puštanjem u rad nakon četiri godine tada se obrađivalo oko 60 posto nastalog otpada u Beču. Toplinska energija dobivena spaljivanjem već se tada mogla koristiti za grijanje obližnjih zgrada, bolnica ili gradskih bazena.

U proteklih 60 godina tehnologija se uveliko poboljšala. Modernizirani su kotlovi kako bi se unaprijedila efikasnost postrojenja Flötzersteig kao i dispečerski centar, a u postrojenje je ugrađen i moderan sistem za pročišćavanje ispušnih plinova. Vrijednosti emisija daleko su ispod zakonski propisane najviše dopuštene vrijednosti zahvaljujući kontinuiranim sanacijama i korištenju najsavremenije tehnologije.

Zanimljiva je činjenica da se lokacija spalionice kontinuirano prilagođava u području zaštite okoliša pa se sadnjom voćaka i zelenila pridonosi očuvanju bioraznolikosti. Osim toga, prošle je godine na tom području postavljeno i pet košnica u kojima je smješteno više od 200.000 pčela.

Na području Beča nalaze se ukupno četiri postrojenja za spaljivanje otpada. Tri su spalionice u vlasništvu bečkog energetskog preduzeća Wien Energie, a jedna je u vlasništvu Grada.

Zbog svoje prepoznatljive šarene fasade koja je oslikana prema ideji slavnog umjetnika i ekološkog aktiviste Friedensreicha Hundertwassera spalionica Spittelau prava je turistička atrakcija i jedna od najčešće fotografisanih znamenitosti glavnog grada Austrije. Nalazi se u 9. bečkom okrugu Alsergrund u sjevernom dijelu centra grada, a godišnje obradi oko 250.000 tona komunalnog otpada. Toplinskom energijom dobivenoj u ovoj spalionici opskrbljuje se više od 60.000 bečkih kućanstava, a strujom gotovo 50.000 kućanstava.

U 11. bečkom okrugu Simmering, koji je rezidencijalno i industrijsko područje te je smješten u jugoistočnom dijelu grada, nalazi se spalionica otpada Simmeringer Haide koja je puštena u rad 1980. Zahvaljujući posebnoj opremi moguće je spaljivanje ne samo komunalnog, već i opasnog i zaraznog medicinskog otpada te otpadnog mulja. Ovo postrojenje ima jedan od najmodernijih sistema za pročišćavanje dimnih plinova u Evropi, a ovakva vrsta kombiniranog postrojenja za obradu opasnog otpada i otpadnog mulja je trenutno jedinstvena. Različite vrste otpada se obrađuju na različit način. Opasni otpad se spaljuje u rotacijskim pećima na temperaturi od 1.200 stupnjeva Celzijevih. Šljaka koja nastane naglo se hladi te se sprečava otpuštanje teških metala. Proizvedena energija u tom postrojenju koristi se za grijanje gotovo 50.000 domaćinstava.

Bečko poduzeće Wien Energie, osim toga, upravlja i postrojenjem Grada Beča Pfaffenau za obradu komunalnog otpada. Također je smještena u gradskom okrugu Simmering. Radi se o jednoj od najmodernijih spalionica u Evropi, a otvorena je 2008. godine.

Na godišnjem nivou bečke spalionice obrade više od milion tona otpada, a proizvode struju i toplinsku energiju za stotine hiljada domaćinstava u Beču, saopćio je Ured Grada Beča u Sarajevu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.