U 72 KONTROLE

Porezna uprava FBiH: Zatečen 21 radnik "na crno"

Porezna uprava Federacije BiH će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika

Porezna uprava FBiH. Fena

FENA

28.4.2023

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH - kantonalnih poreznih ureda Sarajevo i Novi Travnik izvršili su 27. aprila 72 inspekcijska nadzora, kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, trgovine, građevinarstva, priređivanja igara na sreću klađenjem i ostale uslužne djelatnosti.

21 neprijavljen radnik

S ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno na području Kantona Sarajevo kontrole su izvršene u općinama: Vogošća, Novo Sarajevo, Ilidža Novi Grad, Centar i Stari Grad. Na području Srednjobosanskog kantona kontrole su izvršene u Gornjem Vakufu, Travniku, Novom Travniku, Kiseljaku, Fojnici, Bugojnu i Busovači.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 21 neprijavljenog radnika, 18 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, četiri obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i jednog obveznika koji je obavljao rad bez odobrenja nadležnog organa.

Utvrđene nepravilnosti

Zbog utvrđenih nepravilnosti: rad bez odobrenja, zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja zapečaćeno je šest objekata i izdato je 35 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 87.000 KM.

Porezna uprava Federacije BiH će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.