MINISTRICA OBRAZOVANJA

Duraković: Čast mi je voditi resor iz oblasti kojom se bavim 17 godina

Podrudit ću se da podignem vizibilnost tog resora, koje je posljednjih godina palo u zaborav, rekla je

Jasna Duraković. Facebook

S. S.

28.4.2023

Jasna Duraković je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH potvrđena kao nova ministrica obrazovanja i nauke.

Ona je nakon toga kazala da je njoj pripala čast i zadovoljstvo da u narednom periodu vodi resor iz oblasti kojom se bavi 17 godina, s obzirom da je riječ o profesorici sa Fakulteta političkih nauka.

Popraviti bilaterne odnose

- Podrudit ću se da podignem vizibilnost tog resora, koje je posljednjih godina palo u zaborav. Osim toga, podrudit ću se da usmjerim sve svoje kapacitete i napore da se podignu ulaganja u nauku i naučna istraživanja, razne naučne projekte. Ono što je nužno u periodu do godinu dana napraviti jeste unaprijediti bilaterne odnose sa različitim obrazovnim institucijama – kazala je Duraković.

Naglasila je da će fokus biti i na međunarodnoj saradnji, koja je, prema njenom, mišljenju potpuno zamrla.

- To je bitno i radi akreditacije različitih obrazovnih institucija. Projekat na duže staze je usklađivanje udžbeničke politike na nivou cijele FBiH, gdje će se prevazići neki etnonacionalni prefiks, koji i danas postoji, koji je vrlo diskutabilan i koji vrši segregaciju. Vidjet ćemo koliko će biti vremena potrebno za to, a ja tvrdim da ću dati puni doprinos u tome – dodala je Duraković.

Dobra saradnja

Nada se dobroj saradnji s kolegama koji su imenovani u novu Vladu FBiH.

- Nadamo se da možemo zajedničkim trudom i radom postići promjene koje idu na dobrobit svih građana FBiH – zaključila je Duraković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.