KOMENTAR DANA

Preletačica Jasna

Ne dolaziti na sjednice Skupštine kada se odlučuje o važnim pitanjima je, u najmanju ruku, bahato prema građanima, a da je dobar profesor, ne bi "Avaz" morao ulagati svoje resurse i trošiti dodatno vrijeme na novinarsku obuku njenih studenata

Jasna Duraković. Arhiv

Piše: Ema Maslo

5.4.2022

U trojci sve puca po šavovima, svira sa svih strana, što najočitije pokazuje primjer posljednje sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, gdje, kako su ukazali zastupnici i pozicije i opozicije, prvi put u historiji Skupštine nije usvojen dnevni red, čime su brojne važne tačke za građane stavljene na čekanje.

S obzirom na to da je izborna godina, laktanje političkih glumaca na sceni sve je očitije, a u Sarajevu je sve jasnije da je ovakva trojka, od koje se očekivalo mnogo, najbolji poklon za SDA. A trojka je za ovo vrijeme na vlasti opravdala jedino status Facebook koalicije.

Zapravo, ako je suditi upravo po njihovom najjačem oružju, Facebooku, metode djelovanja im se ne razlikuju pretjerano od radikalnih SDA botova. I za najmanju kritiku na njihov rad riskirate da vas postave na svoj zid, gdje će svojim pratiocima dati oduška da vas vrijeđaju i kite raznim epitetima.

Njihovi Facebook zidovi postali su slika i prilika stanja u društvu koje oni kreiraju, no, pritom koriste isti, klasični hejtovski manir, retoriku i taktiku kao SDA. Počinje se s redom „ugroženosti od dušmana“, pa objašnjenjem šta su rekli i mislili (što je Forto doktorirao), pa onda idu hvalospjevi o vlastitoj bitnosti.

Neki će svoju „borbu“, čak, pakovati i u omot držanja predavanja drugima kako trebaju raditi svoj posao, što dokazuje i status preletačice Jasne Duraković (SDP) na tekst u „Avazu“.

Od nekoliko sagovornika, Jasninih stranačkih drugova, dobili smo informaciju da je ona ljuta jer se nalazi tek na devetom mjestu na listi za izbore, pa je odlučila pokazati zube ili, kako ona napisa, ne biti samo nijema ikebana za estetizaciju prostora, kako joj je, valjda, neko rekao, već će pokazati svoj stav tako što neće doći na sjednicu i time pokazati koliko je potrebna i koliko je važna njena uloga. Mogla je ona, kada smo je zvali prije objave teksta, reagirati i reći je li to tačno ili nije, no, umjesto toga, iskoristila je Facebook da napiše kako „Avaz“ ima nešto protiv nje.

Otvoreno i javno joj poručujemo da „Avaz“ nema ništa ni protiv nje ni protiv njenog rejtinga u SDP-u, bila na devetom mjestu kantonalne liste ili kandidat za člana Predsjedništva, ali smo oštro protiv nemara prema građanima i uzimanja hiljada maraka s fakulteta i iz zastupničkih klupa, a da pritom ne radi dobro ni jedno ni drugo. Ne dolaziti na sjednice Skupštine kada se odlučuje o važnim pitanjima je, u najmanju ruku, bahato prema građanima, a da je dobar profesor, ne bi „Avaz“ morao ulagati svoje resurse i trošiti dodatno vrijeme na novinarsku obuku Jasninih studenata koji dođu u našu redakciju, pa ne znaju ko je Abdulah Sidran ili da Alija Izetbegović nije živ. To je rezultat desetina hiljada maraka poreznog novca koji joj, kao porezni obveznici, svake godine uplatimo.

Nakon niza negativnih, radikalnih komentara FGR esdepeovske raje na Facebooku, pitali smo je zašto nije dala izjavu, a ona se, pak, odlučila napasti Irfana Čengića, stranačkog kolegu, za kojeg je rekla da nam je nekredibilan izvor, iako ga mi nismo spomenuli u tom kontekstu.

Očit je to dokaz narušenih unutarstranačkih odnosa i raznih struja, a građani su sve svjesniji da se doslovno, na svakom koraku sapliću o katastrofalne rezultate pogrešnih izbora, koji od mudrovanja i moralisanja na Facebooku nemaju vremena da se pozabave svojim poslom, tako da je njihova vladavina po štihu i tamburi montipajtonovske priče.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.