KOVAČI

Omer Osmanović: Spriječili smo agresora u njegovom naumu da zauzme Sarajevo

Sprečavanjem da jedinice tadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA), 2. maja 1992. godine, zauzmu zgradu Predsjedništva BiH odbranjena je država

S polaganja cvijeća na Kovačima - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

2.5.2023

Povodom obilježavanja Dana Kantona Sarajevo, delegacija Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo je, u okviru obilježavanja Bitke za odbranu Predsjedništva Republike BiH, položila cvijeće i odala počast šehidima i palim borcima na mezarju “Kovači” i mezaru prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića.

Veliki gubici

Također, delegacija Općine Stari Grad posjetila je mezare i odala počast povodom obilježavanja 2. maja, Dana Općine Stari Grad Sarajevo.

- To je bila jedna od najznačajnijih bitaka, jer je 2. maja odbranjeno Sarajevo, odbranjena Bosna i Hercegovina. Znali smo ciljeve koji su tada postavljeni - da se zauzme Predsjedništvo BiH, kao i Radio-televizija. 

Međutim, kao ponosni pripadnik Specijalnog odreda Bosna tada smo spriječili agresora u njegovom naumu i u značajnim mjerama nanijeli mu gubitke od kojih se nije oporavio – kazao je Omer Osmanović, ministar za boračka pitanja.

Dodao je kako smatra da 1.503 položena života u mjestu s kojeg se danas obraća, ne smiju biti uzaludna. Kultura sjećanja mora pobijediti kulturu zaborava i na taj način poslati poruku da će Bosne i Hercegovine uvijek biti.

Samo se branili

- Mi smo se, ipak, samo branili, nismo nigdje išli. Samo smo branili naše pragove, svoje porodice i državu. Tako da nakon 1.425 dana opsade i nakon integracije Grbavice šaljem poruku svima - BiH će biti uvijek.

Sprečavanjem da jedinice tadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA), 2. maja 1992. godine, zauzmu zgradu Predsjedništva BiH odbranjena je država Bosna i Hercegovina. Stoga je 2. maj 1992. jedan od ključnih datuma u opstojnosti samostalne i nezavisne Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.