ŠOKIRANI DOGAĐAJEM

Brojni političari iz BiH izrazili saučešće zbog masakra koji se desio u Beogradu

Bosna i Hercegovina dijeli bol s porodicama nastradalih i želi brz oporavak povrijeđenim učenicima i nastavnicima, navela je Krišto

Elmedin Konaković, Borjana Krišto i Nenad Nešić. Armin Durgut / PIXSELL

S. S.

3.5.2023

Brojni političari iz Bosne i Hercegovine izrazili su saučešće zbog masakra u Beogradu u kojem je maloljetnik ubio osam đaka i čuvara u školi.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić uputio je saučešće ministru unutrašnjih poslova Republike Srbije Bratislavu Gašiću, porodicama stradalih učenika i uposlenika škole, građanima Beograda i Republike Srbije zbog tragičnog napada i žrtava u školi u Beogradu.

- Ovaj bezrazložni napad odnio je mnoge nedužne živote i uzrokovao tugu mnogih porodica, naroda Srbije i brojnih vaših prijatelja u RS i BiH. Dijelimo i ovu bol sa vama i stojimo uz porodice i građane Srbije u ovim bolnim i tužnim trenucima. Na raspolaganju smo i za svaki vid pomoći i saradnju u ovom i drugim sigurnosnim izazovima i prijetnjama. Molimo da prenesete naše želje za brzi oporavak povrijeđenih učenika i uposlenika škole - istakao je Nešić, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Poruka Borjane Krišto

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto uputila je poruke saučešća predsjednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić povodom tragične pucnjave u osnovnoj školi u Beogradu.

- Duboko me potresla vijest o tragediji u kojoj su stradali učenici i zaposlenici u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru u Beogradu. U ime Vijeća ministara BiH i svoje lično ime, Vama i porodicama stradalih upućujem izraze najiskrenije sućuti i podrške. Bosna i Hercegovina dijeli bol s porodicama nastadalih i želi brz oporavak povrijeđenim učenicima i nastavnicima. Naše misli i molitve su uz vas - navodi Krišto.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić uputio je telegram saučešća predsjedniku Narodne skupštine Republike Srbije Vladimiru Orliću nakon tragedije koja se dogodila jutros u osnovnoj školi u Beogradu.

- Duboko me potresla vijest o tragediji u kojoj je život izgubilo više učenika beogradske osnovne škole i jedan zaposlenik, a više njih povrijeđeno - napisao je Zvizdić u telegramu.

Zamolio je Orlića da porodicama poginulih i zaposlenicima škole prenesete izraze njegovog iskrenog saučešća, a povrijeđenim učenicima želje za brz oporavak.

Naime, četrnaestogodišnji dječak ustrijelio je u srijedu ujutro svoju nastavnicu u beogradskoj osnovnoj školi prije nego što je otvorio vatru na druge učenike i zaštitare i ubio ukupno devet ljudi, saopćilo je srbijansko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Saučešće Elmedina Konakovića

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković uputio je telegram saučešća prvom potpredsjedniku Vlade i ministru vanjskih poslova Republike Srbije Ivici Dačiću povodom tragičnog događaja u Beogradu.

- Duboko me potresla vijest o tragičnom događaju u osnovnoj školi u Beogradu, gdje su živote izgubili nedužni učenici i uposlenici škole.

U ime Ministarstva vanjskih poslova BiH i u svoje lično ime, Vama i porodicama stradalih upućujem izraze najiskrenijeg saučešća, a povrijeđenim učenicima i uposlenicima želim brz oporavak. Naše misli su s vama - navodi se u Konakovićevom telegramu, saopćeno je iz MVP-a BiH.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić uputio je također danas izraze saučešća porodicama stradalih učenika i radnika, predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, predsjednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić, predsjedniku Narodne skupštine RS Vladimiru Orliću i narodu Srbije povodom tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.

- U ime Narodne skupštine i u svoje ime, upućujem vam duboko i iskreno saučešće povodom nezamislive tragedije koja se danas desila. Povrijeđenima želim brz oporavak, a RS sa svima iskreno saosjeća - naveo je Stevandić u telegramu saučešća, saopćeno je iz Odsjeka za odnose s javnošću NSRS.

Špirić o nezapamćenoj tragediji

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Špirić je, povodom nezapamćene tragedije u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, uputio telegram saučešća predsjedniku Narodne skupštine RS Vladimiru Orliću.

- Povodom nezapamćene tragedije koja se dogodila u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru, molim Vas da primite izraze najdubljeg saosjećanja.

Porodicama poginulih upućujem iskreno saučešće, a povrijeđenima želim brz oporavak.

Poštovani gospodine Orliću, još jednom Vam upućujem najiskrenije izraze saučešća i dubokog poštovanja - navodi se u Špirićevom telegramu saučešća, prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

Neizmjerna tuga

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić uputio je telegram saučešća premijerki Srbije Ani Brnabić, a Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta RS, uputio je saučešće predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao i porodicama stradalih povodom tragedije koja se dogodila danas u osnovnoj školi u Beogradu.

Nikšić je naveo da je s neizmjernom tugom i nevjericom primio vijest o tragediji u kojoj su živote izgubila djeca i uposlenik Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.

- Teško je shvatiti obim ovakve tragedije, pogotovo jer je riječ i o životima djece. Dijelimo vašu bol. Naše misli su prvenstveno uz porodice stradalih i povrijeđenih, te ovim putem u svoje i ime Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, porodicama stradalih, svim građanima Srbije i vama lično upućujemo izraze najdubljeg saosjećanja, a povrijeđenim želimo što brži oporavak - navodi se u telegramu saučešća premijera Nikšića.

Milorad Dodik je naglasio da je šokiran tragedijom, dodajući da "RS i cijela nacija danas tuguju sa Srbijom".

Dodik je Vučiću, porodicama ubijene djece i nastradalog čuvara škole uputio iskreno saučešće u lično ime i u ime građana RS, a povrijeđenima poželio brz oporavak.

- Naše misli su danas s njima u nadi da će pronaći snage da se izbore s ovom tragedijom i nenadoknadivim gubitkom. Naša djeca, najranjiviji dio društva, treba da imaju podršku i pozitivan primjer odrastanja u ozbiljne ličnosti. Dužnost je da im to omogućimo, kako se ovakve tragedije ne bi ponovile - naglasio je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.