VRIJEDNI VAUČERI

Hurtić uručio grant sredstva predstavnicima Crvenog križa BiH i Međureligijskog vijeća BiH

Živimo u jako teškim vremenima, kazao je Lazić

Sa uručivanja grantova - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
FENA

4.5.2023

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić uručio je danas u Sarajevu vaučere u vrijednosti odobrenih grant sredstava za 2023. godinu predstavnicima Međureligijskog vijeća i Crvenog križa Bosne i Hercegovine.

Ministar Hurtić je kazao da je država Bosna i Hercegovina stala iza ove dvije institucije, a sredstva će biti već ovih dana na njihovim računima.

- Ta sredstva su ciljana. Oni moraju ta sredstva opravdati. Crveni križ BiH dobio je 150 hiljada KM, a Međureligijsko vijeće 100 hiljada KM – naveo je Hurtić.

Svake godine

Napomenuo je da je Vijeće ministara BiH 2008. godine potpisalo s Međureligijskim vijećem i Crvenim križem „da idu svake godine ova sredstva“.

Generalni sekretar Društva Crvenog križa BiH Rajko Lazić je izrazio zahvalnost Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH za saradnju u prethodnom periodu, te spremnost da pomogne Društvu Crvenog križa BiH.

- Živimo u jako teškim vremenima. Društvo Crvenog križa BiH je organizacija koja je na grantu ovog ministarstva, iako bi bilo logičnije da smo u okviru Ministarstva civilnih poslova, jer je mnogo više programskih aktivnosti koje su vezane za Ministarstvo civilnih poslova. Ali tako je uređeno Zakonom o Vijeću ministara i mi to poštujemo – kazao je Lazić.

Istaknuo je da je Društvo Crvenog križa BiH u ovom mandatu ispunilo svoje ciljeve. Napomenuo je da su organizacija koja brine, kako o domaćem stanovništvu, tako i o građanima koji se nalaze na teritoriji BiH, a kojima je potrebno ukazati pomoć, kao što su migranti.

- Također, odgovaramo na različite izazove i nesreće koje se dese djelovanjem prirode. U prošloj godini smo imali nekoliko takvih situacija – zemljotresa, poplava... Društvo Crvenog križa BiH sa svojom strukturom koju čini Crveni krst RS, Crveni križ FBiH i Crveni krst/križ Brčko Distrikta radi svaki dan kako bi olakšalo svoju misiju – naveo je Lazić.

Prema njegovim riječima, svrha Crvenog križa jeste briga o ljudima koji su u stanju različitih potreba, socijalno-ekonomskim kategorijama.

- Živimo u vremenu kada je ekonomska situacija jako teška, gdje su prisutni zahtjevi za pružanje podrške od Crvenog križa kroz javne kuhinje i neke druge servise na terenu, a tu je i briga o starijim osobama – naveo je Lazić.

Predstavnik Međureligijskog vijeća BiH Boris Kožemjakin  zahvalio je Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH koje od 2008. godine prepoznaje značaj i ulogu Međureligijskog vijeća u građenju atmosfere povjerenja, atmosfere relaksiranja odnosa među različitim crkvama i vjerskim zajednicama, među vjernicima.

Prema njegovim riječima, jedan od osnovnih zadataka Međureligijskog vijeća je da međureligijski dijalog ne bude dijalog koji se vodi u Sarajevu, u kancelariji, nego da to bude dijalog koji se vodi u lokalnim sredinama.

Međunarodni donatori

- U tu svrhu smo formirali 18 odbora za međureligijsku saradnju na lokalnim nivoima, gdje se vjerski službenici i vjernici u lokalnim zajednicama sastaju, rade određene projekte za koje se sredstva obezbjeđuju na poseban način, ne iz ovih sredstava koje je Ministarstvo izdvojilo u ovom grantu, nego iz sredstava koja uspijemo da obezbijedimo od međunarodnih donatora – kazao je Kožemjakin.

Kad je riječ o državi BiH, naveo je da osim Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Brčko distrikta BiH, jednim dijelom, Federacija BiH i Republika Srpska ne podržavaju finansijski rad Međureligijskog vijeća, „ne prepoznaju ili ne žele da prepoznaju njegov značaj“.

- Mišljenja smo da bi tu trebalo napraviti neki novi iskorak, ali naše mogućnosti su tu vrlo skromne - kazao je on.

Ministar Hurtić je, ovom prilikom, najavio da krajem mjeseca ide u Austriju, na poziv ministrice pravde, i da će tamo "problematiku migrantske krize da dignu na viši nivo". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.