MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Konaković podržao Komšićevu inicijativu: Ako to uradi, reći ću da je genijalac

Komšić je ranije kazao da bez usvajanja zakona o gasu na državnom nivou neće glasati za izgradnju južne i istočne gasne interkonekcije

Konaković: Živim za dan kad će se to desiti. N. Šaljić

8.5.2023

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković (NiP) odgovorio je na izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića o pitanju istočne i južne interkonekcije, kazavši da odobrenje za otvaranje pregovora može dati Predsjedništvo BiH.

Komšić je ranije kazao da bez usvajanja zakona o gasu na državnom nivou neće glasati za izgradnju južne i istočne gasne interkonekcije, te da je njegovom stavu blizak i drugi član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Član Predsjedništva BiH Komšić smatra da bi u trenutnim okolnostima plinom u ovim slučajevima upravljale kompanije pod nadzorom RS, odnosno iz kantona u kojoj je HDZ BiH na vlasti, te da bi se praktično snabdijevanje plinom predalo Beogradu i Zagrebu.

Podsjećamo, povodom 100 dana mandata ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković danas je održao konferenciju za medije prilikom čega je izjavio da je oduševljen idejama pojedinih kolega i idealističkim rješenjima.


- Živim za dan kad će se to desiti. Potpuno podržavam inicijativu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i nadam se da će on ovih dana izaći s tekstom zakona o gasu, da će nam obezbijediti parlamentarnu većinu i da ćemo mi to izglasati. 

Kada on to uradi, ja ću izaći salutirati i reći da je on genijalac koji vodi BiH u pravom pravcu. Ako neko od mene traži da čekajući bajkovita rješenja ne radim svoj posao – taj se vara – kazao je Konaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.