ČEKA SE ODLUKA

Ured disciplinskog tužioca još istražuje sudiju Branka Perića

Predmet protiv Perića, kako je „Avaz“ odmah objavio, formiran je nakon izricanja presude Novaliću

Printscreen

Miralem  Aščić

8.5.2023

Istraga Ureda disciplinskog tužioca (UDT) VSTV-a BiH protiv sudije Suda BiH Branka Perića, koji je tokom presude Fadilu Novaliću i drugima počinio, kako stoje stvari, disciplinski prekršaj i ozbiljno krivično djelo, i dalje traje.

Odluka o tome hoće li biti podnesena disciplinska tužba još nije donesena.

Predmet formiran

Ova informacija potvrđena je za portal "Avaza" iz VSTV-a BiH.

 - Želimo Vas informisati da je istraga u toku i još nije donesena odluka u navedenom predmetu - rečeno nam je.

Predmet protiv Perića, kako je „Avaz“ odmah objavio, formiran je nakon izricanja presude.

Naime, Perić je u sudnici kazao da je svjestan da to nije praksa, ali da će, ipak, pročitati svoje izdvojeno mišljenje. Prema svemu sudeći, Perić je time prekršio Zakon o krivičnom postupku BiH.

Prema Zakonu, glasanje sudija u Sudskom vijeću je tajno i u krivičnom postupku ne postoji nešto što se zove izdvojeno mišljenje koje se čita.

To su utvrdili i pravni stručnjaci i advokati. I ranije su protiv pojedinih sudija zbog ovog prekršaja vođeni postupci. Među njima je i sudija Milan Blagojević iz Banje Luke.

Dvije prijave

Perić je više puta prijavljivan Uredu disciplinskog tužioca zbog svojih stavova u radu Suda, ali i drugih institucija. Perića je, kako saznajemo, dva puta prijavio i predsjednik Suda BiH Ranko Debevec zbog rada na drugim predmetima.

Međutim, Perić se, prema informacijama „Avaza“, želi domoći penzije. On bi trebao naredne godine u penziju, tačnije za devet mjeseci. Na taj način Perić bi se riješio disciplinskih postupaka i repova koje je ostavio u pravosuđu. Ali pitanje je hoće li krivično odgovarati i šta će poduzeti Državno tužilaštvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.