INTENZIVIRANJE PREGOVORA

U Hercegovini se ne može bez HDZ-a, u srednjoj Bosni bez SDA

Nema razloga da bilo kojeg partnera eliminiramo iz tih pregovora, kazao je Čović

Skupština HNK: Kreću intenzivniji pregovori. M. Smajkić

Meliha Smajkic

8.5.2023

Tokom ove sedmice počinju intenzivniji pregovori o formiranju izvršne vlasti u Hercegovačko-neretvanskom, Srednjobosanskom i Livanjskom kantonu.

Iako su međustranački razgovori vođeni i u proteklih sedam mjeseci, koliko je prošlo od održavanja izbora, konkretnih pomaka nije bilo, pogotovo u HNK i SBK, u kojima se čekao rasplet situacije na federalnom nivou vlasti, odnosno formiranje Federalne vlade.

Imaju većinu

U HNK je glavni pregovarač HDZ BiH, koji ima 11 zastupnika u Kantonalnoj skupštini. Bez njih se vlast ne može formirati, isto kao što to nije moguće bez SDA u SBK, koji, također, imaju 11 zastupnika.

U SBK, SDA i HDZ BiH, koji imaju devet zastupnika, zajedno imaju dvotrećinsku većinu za potvrđivanje nove vlade, odnosno 20 ruku. Ove dvije stranke u vlasti su zajedno praktično od osnivanja SBK.

I u HNK, gdje HDZ BiH i SDA samo u jednom mandatu nisu zajedno činili vlast, neophodna je dvotrećinska većina. Međutim, sami ne mogu formirati vlast, kao, uglavnom, do sada, budući da SDA ima sedam zastupnika.

Iako se u posljednje vrijeme sve glasnije špekulira o tome da se SDA zaobiđe, lider HDZ-a BiH Dragan Čović je na naše pitanje o tome odgovorio kako „nema razloga da bilo kojeg partnera eliminiramo iz tih pregovora“.



Čović: Bez ograničenja. Avaz

- Naša je želja da imamo vertikalu kada je u pitanju supsidijarnost u djelovanju države, bez bilo kakvih ograničenja - kazao nam je Čović i dodao kako je realan cilj da u ova tri kantona proces uspostave vlasti bude završen do kraja mjeseca.

S druge strane, Arman Zalihić, zastupnik SDP-a u Kantonalnoj skupštini, rekao nam je kako očekuje da većina s nivoa FBiH formira vlast i u HNK, s tim da im je, kako iznosi, i DF u Hercegovini poželjan partner.

Zalihić: Poželjan partner. Facebook

- Pregovori će pokazati koliko je izgledno i realno da vlast bude formirana bez SDA. Dva HDZ-a imaju zajedno 14 zastupnika, a mi ćemo težiti tome da SDP okupi oko sebe podršku šest zastupnika, što je dovoljno za potvrđivanje Vlade - istakao je Zalihić i dodao da u toj kombinaciji NES nije opcija.

Podrška HRS-a

Prema neslužbenim informacijama, za potvrđivanje Vlade u HNK bez SDA računa se ozbiljno na podršku dva zastupnika HRS-a, koji inače odbijaju participirati u vlasti.

S druge strane, pojavile su se informacije o tome da bi u SBK u izvršnu vlast mogli uskočiti kadrovi 90-tke i DF-a, ali je taj scenarij prilično neizvjestan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.