REAKCIJE

Profesor Žarko Papić za “Avaz”: Reforme unutar SDA nisu moguće

Ne treba zaboraviti da se za opstanak postojećih rukovodilaca SDA mogu povući i velike pare, rekao je

Žarko Papić. Avaz

Alen Bajramovic

10.5.2023

Stranku demokratske akcije je u principu moguće reformirati, ali to uopće nije realno. Ovo je za “Avaz” izjavio profesor Žarko Papić, komentirajući pozive poslanika SDA Šemsudina Mehmedovića da se SDA reformira i kadrovski osvježi.

- Reforme unutar SDA nisu moguće zato što poluge moći unutar stranke nisu na demokratskim osnovama. SDA se kontroliše na isti način na koji je ona pravila “duboku državu”, na načine koji su, na ovaj ili onaj način, materijalno usmjereni. Ne treba zaboraviti da se za opstanak postojećih rukovodilaca SDA mogu povući i velike pare kojima se, formalno ili ne, raspolaže, a koje su u arapskim bankama – kaže Papić za portal "Avaza".

Radikalniji od postojeće oligarhije

Dodaje da razumije ambicije Mehmedovića, ali se plaši da je on puno radikalniji političar od postojeće oligarhije koja vlada SDA.

- Svi zaboravljaju da je on prije više od godinu rekao da su Srbi genocidaši, a Hrvati UZP-ovci. Plašim se toga da sada, s obzirom na osjećaj poraza, postojeća, nedemokratska, oligarhijska struktura u SDA traži radikalnog nacionalnog lidera – dodaje Papić za "Avaz".

Grčevita borba za očuvanje pozicija

Uprkos otporima, SDA ostaje bez vlasti, a grčevita borba da sačuva sve pozicije na koje je proteklih godina instalirala svoje kadrove još će trajati.

- Ta stranka će na sve moguće i nemoguće načine nastojati da destabilizuje postojeću vlast, a time destabilizuje i FBiH, i BiH. Otvarat će vrata svakom separatističkom pokušaju, retoričkom i neretoričkom. Nisam siguran da se ponovo neće sada pojaviti ideja koja je 1993 godine bila na Bošnjačkom saboru i da ne bude, kao što je tada narod govorio: “Potpiši Alija, pa neka je k’o fildžan”. Materijalna, mafijaška, oligarhijska organizacija ne bira sredstva da zadrži ono što je osvojila – upozorava profesor Žarko Papić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.