UOČI SUTRAŠNJE SJEDNICE

Pivić: Trojka je odlučna da energetski suverenitet BiH preda Dodiku i Čoviću

Bez Zakona o gasu država ne može uspostaviti kontrolu niti pružiti zaštitu potrošačima i zaštitu gasne infrastrukture, rekao je Pivić

Nezir Pivić. Printscreen

H. J. I.

10.5.2023

Federalni parlamentarac Nezir Pivić (SDA) komentarisao je na društvenim mrežama sutrašnju sjednicu Vijeća ministara na kojoj će se razmatrati i projekti dva gasovoda, Istočne i i Južne interkonekcije.

- Vijeće ministara Bosne i Hercegovine sutra će razmatrati i prema najavama podržati projekte dva gasovoda, tzv. "Istočnu interkonekciju" iz pravca Srbije i tzv. "Južnu interkonekcije" iz pravca Hrvatske.

"Energetska potčinjenost"

Čini se da su predstavnici Trojke+ u Vijeću ministara BIH, odlučni u namjeri da Bosnu i Hercegovinu stave u položaj energetske potčinjenosti i liše je njenog energetskog suvereniteta, predajući ga Dodiku u Banja Luci i Čoviću u Mostaru.

Kako je ugrožen energetski suverenitet Bosne i Hercegovine?

Prije svega iz razloga što na državnom nivou Bosna i Hercegovina nema usvojen Zakon o gasu. Dakle ne postoji pravni osnov koji bi omogućio uspostavljanje jedinstvenog tržišta prirodnog gasa u skladu sa standardima EU.

Bez Zakona o gasu država ne može uspostaviti kontrolu niti pružiti zaštitu potrošačima i zaštitu gasne infrastrukture. Općenito energetska pa tako i gasna infrastruktura u Bosni i Hercegovini ne tretira se kao "vitalna infrastruktura", a što je upravo posljedica neusvajanja državnog Zakona o gasu.

Zakon o gasu

Zakon o gasu stvorio bi pretpostavke za stavljenje gasne infrastrukture u državnom vlasništvo. Država bi imala kontrolu nad uvozom, proizvodnjom i izvozom prirodnog gasa i nadzor nad budućim skladištima prirodnog gasa. Država bi tek tada mogla pružiti garancije kontinuiranog i sigurnog snadbijevanja prirodnim gasom svih građana i ne bismo ovisili o vlastima u RS-u ili pojedinim kantonima.

S tim u vezi, neodgovorno je i po državu opasno podržati ova dva projekta sve dok ne bude usvojen Zakon o gasu Bosne i Hercegovine i ovo pitanje ne bude riješeno na ustavan i zakonot način, kao što su to uradile doslovno sve države Evropske unije.

Ovom prilikom ističem da podržavam svaki projekat koji može donijeti dobrobit državi ali ako je transparentan i u skladu sa Ustavom i zakonom - napisao je Pivić na Facebooku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.