VIJEĆE MINISTARA

Utvrđene izmjene i dopune Zakona o VSTV-u

Usvajanje ovog zakona važan je iskorak u pravcu ispunjavanja jednog od 14 prioriteta Europske komisije

Sa sjednice Vijeća ministara BiH. Fena

FENA

11.5.2023

Vijeće ministara BiH jednoglasno je utvrdilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) – u novom tekstu i uz korekcije na sjednici koje će biti ugrađene prije dostavljanja Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po skraćenoj zakonodavnoj proceduri.

Usvajanje ovog zakona važan je iskorak u pravcu ispunjavanja jednog od 14 prioriteta Europske komisije u procesu pridruživanja Europskoj uniji (EU).

Donošenjem ovog zakona, koji uvažava odgovarajuća mišljenja i sugestije nadležnih europskih institucija i tijela, želi se ojačati nezavisnost, odgovornost, učinkovitost, profesionalnost i usklađenost pravosudnog sustava koji osigurava vladavinu prava i jednak pristup pravdi u BiH.

Praktično, ovaj prijedlog zakona, koji je pripremilo Ministarstvo pravde, naglašava načela integriteta nositelja pravosudnih funkcija, transparentnost rada, dvostepenost pri odlučivanju i odgovornost nositelja pravosudnih funkcija, uključujući podjednako suce, tužitelje i članove VSTV-a BiH.

Izmjene i dopune Zakona, među ostalim, uređuju pitanja u vezi sa sukobom interesa članova VSTS-a te uvode obvezu sudaca i tužitelja da izvijeste о svojoj imovini i interesima, kao jednu od mjera u borbi protiv korupcije u pravosuđu. Kao svojevrsni mehanizam za jačanje integriteta nositelja pravosudnih funkcija bit će formiran odjel za provođenje postupka ро izvješćima. Istodobno se odredbama ovog zakona pojačava stegovna odgovornost sudaca, tužitelja, kao i članova VSTV-a za počinjene stegovne prekršaje.

Parlamentarna skupština BiH će u roku оd jedne godine оd stupanja na snagu ovog zakona donijeti zakon о Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću koji ćе biti potpuno usklađen sa standardima EU-a, kako je predviđeno u Mišljenju Europske komisije о zahtjevu Bosne i Hercegovine zа članstvo u EU, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.