VLADA KS

Za mjere zapošljavanja u Kantonu Sarajevo izdvojen 21.266.000 KM

Kroz utvrđene programe, predviđeno je upošljavanje 3.332 nezaposlene osobe

Sa sjednice Vlade KS. Vlada KS

A. O.

11.5.2023

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je danas Program mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti i poboljšanja strukture zaposlenih u Kantonu Sarajevo za čiju realizaciju je obezbijeđeno 21.266.000 KM.

Kroz utvrđene programe, predviđeno je upošljavanje 3.332 nezaposlene osobe.

Radi se o programima javnih radova, sufinansiranja samozapošljavanja osoba do 35 godina života radi pokretanja vlastitih biznisa, sufinanasiranja zapošljavanja osoba starijih od 50 godina, kao i žena starijih od 40 godina.

Program obuke

Predviđen je i Program obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba za poznatog poslodavca, te Program sufinansiranja zapošljavanja medicinskih sestara – tehničara.

Programima zapošljavanja bit će obuhvaćeni i pripadnici boračke populacije, i to šehidskih porodica, maloljetnih demobilisanih boraca, te pripravnici.

Sredstva za realizaciju Programa mjera obezbjeđena su u Finansijskom planu Javne ustanove „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“, a koja je Odlukom Vlade i zadužena za njihovu provedbu.

Rezultati javnih poziva

Služba će u roku od 15 dana od dana utvrđivanja ovog programa, za pojedinačne podsticajne mjere, objaviti javne pozive za učestvovanje u realizaciji Programa, najmanje u jednom dnevnom listu koji izlazi u Kantonu Sarajevo i na web stranici Službe. Rezultati javnih poziva objavljivat će se na web stranici Službe.

Podsticajne mjere zapošljavanja predstavljaju ukupne aktivnosti usmjerene za podsticanje zapošljavanja u Kantonu Sarajevo, koje se u skladu sa politikom i strategijom tehničkog i tehnološkog razvoja privrede, utvrđuju u cilju unapređenja tržišta rada, smanjenja nezaposlenosti, te obezbjeđenja potrebnih kadrova u skladu sa zahtjevima poslodavaca ili planovima razvoja privrede Kantona Sarajevo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.