OBLAST ZAŠTITE DJECE

Delić s delegacijom UNICEF-a: Siguran sam da ćemo zajedničkim zalaganjem napraviti značajna poboljšanja

UNICEF je sigurno reprezentativan partner za nas u oblasti socijalne politike, rekao je Delić

Sa održanog sastanka. Ured Vlade FBiH

A. O.

12.5.2023

Federalni ministar za rad i socijalnu politiku Adnan Delić primio je danas delegaciju UNICEF-a u Bosni i Hercegovini, koju je predvodila šefica predstavništva u BiH Rovnak Kan (Rownak Khan).

Tokom razgovora, Kan je upoznala ministra s dosadašnjim zajedničkim aktivnostima resornog ministarstva i ove organizacije, istakavši kvalitetnu saradnju u oblasti zaštite djece i pripreme sektorske strategije na kojoj su dali značajan doprinos. Istakla je i volju da se saradnja nastavi i u budućnosti.

Proširenje saradnje

Ministar Delić je naveo da je Kan upoznata s dosadašnjim angažmanom UNICEF-a u Ministarstvu i dodao da se nada da će se daljnja saradnja proširiti i unaprijediti, što su predstavnici UNICEF-a odmah prihvatili.

Kako navode iz Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku, ministar je delegirao projekte i aktivnosti na temelju kojih bi se mogla nastaviti daljnja saradnja, a među značajnijima, naveo je osnivanje Porodičnog fonda kroz koji bi se realizirala sva materijalna podrška porodicama s djecom koja je u nadležnosti resora socijalne politike, kao i projekt koji bi podrazumijevao sveobuhvatnu analizu stanja u centrima za socijalni rad.

Ministar je, također, istakao i opredjeljenje u programu Vlade FBiH da se krene u rješavanje problema jednoroditeljskih porodica pri ostvarivanju prava na alimentaciju, kao i nastojanja da se socijalne usluge koje nude zavodi za zbrinjavanje poboljšaju, kako kroz transformaciju ovih zavoda, tako i kroz deinstitucionalizaciju djece iz velikih socijalnih institucija. Predstavnici UNICEF-a podržali su ove ideje, ponudili tehničku pomoć u pripremi amandmana na Porodični zakon kroz interresorni pristup, odnosno uključivanje Ministarstva pravde koje je nosilac izrade ovog zakona.

Zajednička posjeta

- UNICEF je sigurno reprezentativan partner za nas u oblasti socijalne politike i siguran sam da ćemo zajedničkim zalaganjem i angažmanom napraviti značajna poboljšanja u oblasti zaštite djece i korisnika socijalnih usluga. Cilj nam je raditi na osnaživanju naših zavoda, na poboljšanju socijalnih usluga koje nude, kao i deinstitucionalizaciji djece smještene u socijalne ustanove. Zavodi Drin i Bakovac već imaju organizovano izmještanje štićenika koji su prošli proces rehabilitacije u jedinice samostalnog življenja i to je sigurno nešto na čemu ćemo nastaviti raditi u saradnji s partnerskim organizacijama, među kojima je i UNICEF - kazao je ministar Delić.

Saradnja je dogovorena i na projektu transformacije zavoda Pazarić u instituciju humanijeg načina zbrinjavanja, a s tim u vezi najavljena je i zajednička posjeta resornog ministra i predstavnika UNICEF-a Zavodu Pazarić već tokom naredne sedmice, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.