SUSRETI

Helez primio predstavnike Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP)

Sastanku je prisustvovala zamjenica šefa projekta ICMP-a za zapadni Balkan

Sa današnjeg sastanka. MO BiH

A. O.

12.5.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez danas je u službenu posjetu u Sarajevu primio delegaciju Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

Gostujuću delegaciju predvodio je šef programa ICMP-a za zapadni Balkan Metju Holidej (Matthew Holliday), koji je ministru Helezu predstavio aktuelne aktivnosti ovog programa u BiH.

ICMP osigurava saradnju vlada i drugih aktera u regiji na rješavanju problema nestalih osoba, uključujući odredbe za izgradnju institucijskih kapaciteta, podršku uključivanju šire javnosti i upućivanje na potrebu pravednosti u procesu pronalaženja nestalih. Također, ICMP pruža i tehničku podršku vladama u pronalaženju, ekshumaciji i identificiranju nestalih osoba širom regije.

Međunarodna komisija za nestale osobe rukovodi najboljim svjetskim kapacitetom za identifikaciju osoba na osnovu analize DNK. Do sada je uz ICMP-ovu pomoć identificirano više od 19.000 nestalih osoba iz cijelog svijeta.

Ministar Helez je istakao značaj ICMP-a za proces pomirenja i stabilnosti u BiH i regiji te izrazio svoju putnu podršku i u kapacitetu dužnosti zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, koju u ovom mandatu također obnaša.

Sastanku je prisustvovala zamjenica šefa projekta ICMP-a za zapadni Balkan Samira Krehić i šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.